facebook mail
Zveza Škis - študentski klubi Slovenije - Arhiv novic
Nedelja, 24 September 2017 16:23

Škisova popotnica za študente 2017/2018

Študijsko leto je naokoli in že korakamo v novo študijsko leto 2017/2018.

Na podlagi 8. člena Volilnega pravilnika Zveze ŠKIS, 78. člena Temeljnega akta Zveze ŠKIS in sklepa Glavnega odbora Zveze ŠKIS, sprejetega 14. septembra 2017 na 34. redni seji Glavnega odbora Zveze ŠKIS, predsednica Zveze ŠKIS razpisuje kandidacijski postopek za organe Zveze ŠKIS.

Več v priponki.

Na podlagi 43. in 46. člena Poslovnika Sveta ŠOLS predsednica Sveta ŠOLS razpisuje kandidacijski postopek za predsednika Sveta ŠOLS.

Več v priponki.

Ljubljana, 6. 9. 2017 – Ob koncu tedna bo Stritarjeva ulica napolnjena z učbeniki, delovnimi zvezki in drugo rabljeno srednješolsko literaturo, ki bo marsikatero družino in dijake razbremenila stroškov obveznih nakupov na začetku novega šolskega leta. Sejem rabljenih učbenikov Zveze ŠKIS bo letos potekal 8. septembra od 13. do 18. ure in 9. septembra od 9. in 14. ure.

Ljubljana, 28. 8. 2017 – Zveza ŠKIS že več kot deset let ponuja možnost nakupa rabljenih šolskih učbenikov in delovnih zvezkov. Sejem rabljenih učbenikov pa dijakom ponuja še več – pridobitev pomembnih informacij iz prve roke glede študija in pester glasbeno-kulturni program. Letošnji sejem bo potekal na spremenjeni lokaciji, in sicer na Stritarjevi ulici v Ljubljani, od 8. do 9. septembra 2017.

Letos je MInistrstvo za infrastrukturo (MZI) skupaj z Ministrstvom za javno upravo (MJU) in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) uvajamo storitev e-vloge, ki bo omogočila upravičencem, da oddajo vlogo in pridobijo enotno subvencionirano vozovnico prek spleta in s tem skrajšajo čakanje v vrstah na prodajnih mestih prevoznikov.

Po uspešno opravljeni maturi in koncu skrbi o vpisu na želeno fakulteto, nam poleg navdušenja nad novim obdobjem v življenju, ostajajo vprašanja o bivanju. Kje in kako si lahko uredite bivanja v študentskih domovih, si lahko preberete v nadaljevanju članka.

Kljub temu, da je študij v Sloveniji brezplačen, pa le-ta s seboj prinese kar nekaj stroškov. Prav zaradi tega je dobro vedeti, kakšne so tvoje možnosti in kako pridobiti čim več sredstev, ki ti olajšajo študentsko življenje. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije izvaja različne programe štipendiranja. Tako podeljuje Zoisove štipendije, zbira in objavlja seznam kadrovskih štipendij, ki jih prejme s strani delodajalcev, razpisuje različne štipendije za izobraževanje v tujini in podobno.

Torek, 01 Avgust 2017 12:02

Gremo Škisat na Šmarno goro!

Ljubljana, 1. avgust 2018 - Športno obarvan projekt Zveze ŠKIS »Gremo Škisat na Šmarno goro«, ki je potekal v mesecu juniju, se je zaključil. Osem klubov in 70 posameznikov je tekmovalo v različnih kategorijah, zmagovalce pa že čakajo lepe nagrade.

Šmarna gora je bila v juniju oblegana s študenti, ki so se prišli rekreirat na vrh 669 m visokega osamelca in ga poskusili osvojiti čim večkrat. Tekmovanje je bilo primarno namenjeno študentskim klubom, sodelovali pa so tudi posamezniki. Nekateri so hodili na vrh ob najvišjih temperaturah, drugi ponoči, tretji so na vrhu opazovali sončni vzhod, nekateri pa so imeli toliko energije, da so se povzpeli na Šmarno goro tudi večkrat na dan. Cel mesec je tudi potekalo tekmovanje med klubi in posamezniki – zmago si je priboril Klub študentov občin Postojna in Pivka iz Primorske regije.

Zmagovalce v številu pohodov na Šmarno goro in najlepšo ter najbolj kreativno fotografijo že čakajo lepe in praktične nagrade – od dvodnevnega paketa za dva v Bohinju, soteskanja, monster rolerja in ostale praktične nagrade. Čeprav se je tekmovanje zaključilo, upamo, da udeleženci ne bodo opustili tovrstnega športnega podviga in pridno nadaljevali z obiski Šmarne gore. Zmagovalci so namreč vsi – če ne drugega, so dobili vsaj kondicijo, ki jo je potrebno vzdrževati.
Za vse dodatne informacije spremljajte Facebook profil in spletno stran Zveze ŠKIS.

Sporočilo za javnost

ŠOS za Zakon za urejanje položaja študentov v zgolj enem tednu zbral 16.595 podpisov

Ljubljana, 27. junij 2017 – Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so danes predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanu Brglezu predali 16.595 podpisov podpore Zakonu za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Odkar je dr. Brglez vložil zakon, ki smo ga pripravili na ŠOS, smo v zgolj enem tednu zbiranja zbrali 16.595 podpisov po elektronski poti, kar kaže na veliko podporo zakonu. Na ŠOS ob tem pričakujemo tudi široko politično podporo ob sprejemanju zakona.

Spomnimo: Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo pripravili predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ), s katerim želimo urediti pet področij študentskih pravic: dohodnino, štipendije, prehrano, zdravstveno zavarovanje ter status, še posebej za posebne skupine študentov.

Z zakonom želimo:

• vrniti višino posebne osebne olajšave (t. i. študentske olajšave), do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju študentskega dela, na predkrizno raven; iz zdajšnjih 2.477,03 € na 3.302,70 €;
  • mladim omogočiti obvezno zdravstveno zavarovanja po starših za celoten čas trajanja izobraževanja; torej, da se pravica do zavarovanja veže na status dijaka/študenta (in ne na starost 26 let);
  • omogočiti študentom koriščenje subvencioniranega obroka (bonov) do 22. ure ter v poletnih mesecih, hkrati pa dvig subvencije iz 2,35 € na 2,78 €;
  • omogočiti prejemanje državne štipendije tudi drugim državljanom, ki bivajo v Sloveniji ter bolj pravično urediti uveljavljanje dodatkov k štipendijam (tudi med letom);
  • urediti problematiko študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom ter podaljšati trajanje statusa študenta po diplomiranju na drugi bolonjski stopnji do konca študijskega leta.

Predlog, ki smo ga v celoti pripravili na ŠOS, je v zakonodajni postopek vložil dr. Brglez, kot »prvi med poslanci«. Čeprav zakona na ŠOS ne vlagamo z mehanizmom pobude volivcev (s 5.000 podpisi), ampak preko poslanca, smo se odločili podporo zakonu poiskati tudi v javnosti, predvsem med študenti in dijaki. V zgolj tednu dni nam je uspelo zbrati 16.595 podpisov. To je še dodatna potrditev, da gredo naša prizadevanja v pravo smer. Čas je, da politika zares prisluhne mladim in sprosti varčevalne ukrepe, kot to počne za druge starostne in družbene skupine. V tej luči tudi pričakujemo, da bo zakon med obravnavo deležen široke podpore tako med vladnimi kot opozicijskimi poslanci.

Aleksandar Spremo, predsednik ŠOS: »V zgolj enem tednu smo preko spletne straniwww.kajpami.si zbrali več kot 16.500 podpisov, kar je velik uspeh in kaže na to, da si mladi želijo, da se zakon uresniči. Dosegli smo široko podporo javnosti, zdaj pa je na vrsti politika, da naredi nekaj za državljane. S projektom #kajpami pa bomo nadaljevali in študente in javnost obveščali o spremembah, ki jih zanje prinaša sprememba zakonodaje.«

Več informacij o predlogu zakona je dostopnih na: www.kajpami.si.

stran 1 od 79

FOTO utrinki