facebook mail
Prijava za klube

Škisova tržnica

Zveza ŠKIS preko številnih projektov skrbi za konstanten napredek in medsebojno povezanost klubov. V sodelovanju z njimi vsako leto organizira največjo kulturno-zabavno prireditev za mlade v Sloveniji – pod njenim okriljem v začetku meseca maja vseh 57 študentskih klubov združi svoje izkušnje, ideje in zagnanost na Škisovi tržnici, kjer se z izvirnimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo ter poskrbijo za pravi sejem slovenske kulture.

Pred 20 leti so med študentskimi bloki v Rožni dolini klubi prvič postavili svoje bolj ali manj dodelane stojnice ter z izjemnim vzdušjem poskrbeli, da je v naslednjih letih prireditev le še rastla. Danes klubi specifiko domačih krajev predstavljajo na stojnicah po regijskih otočkih, ki skupaj tvorijo Slovenijo v malem. Obiskovalci lahko vsako leto na Mednarodnem otočku uživajo tudi v dobrotah in zanimivostih iz tujine.

Škisova tržnica se je v svoji zgodovini pojavila na več lokacijah po Ljubljani. Posebno energijo je našla na zelenici Letnega telovadišča Narodni dom Ilirija, kjer je ostala vse do lanskega leta, ko se je ob polnoletnosti selila na novo lokacijo, na zelenico Kardeljeve ploščadi za Bežigradom. S selitvijo prireditve je Zveza ŠKIS zapisala novo zgodbo o uspehu, saj je na novo prizorišče privabila več kot 22.000 obiskovalcev.

Zeleni otok sredi mesta

Že pred leti je Škisova tržnica v želji po spodbujanju okoljske odgovornosti med mladimi pričela z ekološko usmeritvijo. Danes ni znana zgolj po svojem kulturnem in zabavnem konceptu, temveč tudi kot prva EKO prireditev za mlade v Sloveniji, ki s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto. Poleg tega organizatorji skrbijo za ozaveščanje mladih o odgovornem ravnanju z odpadki ter ohranjanju čistega okolja. Tekom prireditve informirajo in spodbujajo obiskovalce k ločevanju odpadkov, da odpadki pristanejo v pravem košu pa so zaslužni tudi čistilci ter študentski klubi na svojih regijskih otočkih.

Dobrodelna nota Škisove tržnice

S Škisovo tržnico 2016 se je Zveza ŠKIS pridružila glasbeno-dobrodelnemu projektu 20 za 20, katerega ustanovitelj je bobnar Marko Soršak - Soki. K sodelovanju je povabila tudi posamezne študentske klube, v znak podpore pa je del sredstev od vstopnin na Škisovi tržnici 2016 namenila v nakup glasbil in na seznam obdarjenih dodala še dve osnovni šoli – Osnovno šolo Vic in Osnovno šolo Dob. Vsaki šoli je podarila set bobnov, ki bo ucencem na voljo v glasbenih ucilnicah za prosto uporabo.

Mednarodni otok

Poleg širokega izbora slovenske kulture, kulinarike in tradicij, obiskovalci Škisove tržnice že nekaj let lahko uživajo v dobrotah in zanimivostih iz tujine. Projekt International Ocean na Škisovi tržnici združi tuje študente, prostovoljce, pripravnike, zamejske Slovence in manjšine v Sloveniji. Vsem je skupno, da želijo svoje kulturne specifike predstaviti širši javnosti skozi nastop, promocijske materiale in kulinariko. International Ocean želi pokazati, da smo slovenski študenti odprti za sodelovanje in medsebojni dialog različnih kultur in narodnosti, Škisovi tržnici pa s tem dodaja širino in raznolikost.

Škisovo tržnico lahko spremljate na spletni ali facebook strani, nekaj utrinkov s preteklih prireditev pa je na voljo na spodnjih povezavah:

- Škisova tržnica v Ljubljani, 2012 (video)
- Škisova tržnica v Mariboru, 2012 (fotogalerija)
- Škisova tržnica v Ljubljani, 2013 (fotogalerija)
- Škisova tržnica v Ljubljani, 2014 (fotogalerija)
- Škisova tržnica v Ljubljani, 2015 (fotogalerija
- Škisova tržnica v Ljubljani, 2016 (fotogalerija, video)
 - Škisova tržnica v Ljubljani, 2017 (fotogalerija)

Ujemi nekaj utrinkov zbranih v Časopisu 20. Škisove tržnice
20. 07. 2017Festival JEFF 2017