facebook mail
Zveza Škis - študentski klubi Slovenije - Arhiv novic
Petek, 16 Junij 2017 14:17

Si za sanjski job?

Prijavi se na avdicijo! Postani AS! OSVOJI SANJSKI JOB!

Ljubljana, 5. junij 2017 – Pred mesecem dni smo v DZ vložili pobudo za zbiranje podpisov za predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Ker smo morali predlog še nomotehnično uskladiti, bi lahko – zaradi parlamentarnih počitnic, ki trajajo od 15. 7. do 31. 8. – z zbiranjem podpisov za pobudo za vložitev zakona začeli šele s 1. 9. 2017. Da ne bi izgubili toliko časa, smo se s predsednikom DZ dr. Milanom Brglezom dogovorili, da predlog Zakona za urejanje položaja študentov formalno vloži on, kot prvi med enakimi. S tem pa se razlogi in potrebe za sprejem zakona ter vse z njim povezane aktivnosti ne spremenijo.

Ljubljana – 2. 6. 2017 - Današnji petek je bil za osnovnošolce ljubljanske Osnovne šole Ledina nadvse poseben dan. Že res, da se vsi že veselijo zasluženih poletnih počitnic, vendar so se danes k pouku odpravili z velikimi nasmeški na obrazu, saj so vedeli, da jih na prvi junijski petek čakajo posebni obiski. V hram znanja, kjer se že več kot 150 let izobražujejo ljubljanski otroci, so na obisk prišli organizatorji največje tržnice pri nas. Tiste tržnice, kjer vas namesto branjevk s solato za stojnicami pričakajo nasmejani študentje, ki z navdušenjem predstavljajo lokalne specialitete vseh koncev Slovenije, v večernih urah pa se pred prihajajočimi izpitnimi obveznostmi s prijatelji še zadnjič sprostijo ob zvokih največjih imen slovenske in tuje glasbene scene. Govorimo seveda o Škisovi tržnici!

Škisova tržnica je v letošnjem letu upihnila svojo 20. svečko. V tem času jo je obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev, na njej zaigralo več kot 200 nastopajočih, spisal pa se je vsaj kakšen milijon norih in nepričakovanih zgodb. Ena takšnih je tudi zgodba, ki so jo v letu 2016 začeli skupaj pisati Zveza ŠKIS, študentski klubi in projekt 20 za 20, katerega idejni vodja Marko Soršak – Soki si je v začetkih zadal cilj, da do svojega 40. rojstnega dne z glasbili obdari 100 osnovnih šol in več kot 10.000 mladim nadobudnežem omogoči prvi stik z aktivnim (po)ustvarjanjem glasbe kar na njihovi lokalni osnovni šoli.

Petek, 2. junij 2017, bo v zgodovini projekta ostal z velikimi črkami: Osnovna šola Ledina je postala 50. osnovna šola v Sloveniji, obdarjena z glasbili v sklopu projekta 20 za 20. Prva šola, kjer osnovnošolci in osnovnošolke že veselo bobnajo in pišejo nove glasbene šole, je bila pred manj kot tremi leti osnovna šola v Žireh. Da ledinski osnovnošolci cenijo glasbo in tudi sami poprimejo za glasbila, da z njimi prekinejo monotonost vsakdana, so dokazali na današnji slovesni predaji glasbil, ko so pod vodstvom profesorice glasbe Dalile Beus pripravili pester glasbeni program.

Projekt 20 za 20 pa tudi zaradi sodelovanja z Zvezo ŠKIS, ki je glas o dobrem namenu in družbeni ozaveščenosti za prijetnejši glas jutrišnjega dne, pridobiva vedno nove razsežnosti, kar je potrdil tudi obisk ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič na današnji slovesnosti. V dobrem letu sodelovanja med študentskimi klubi in projektom 20 za 20 je bilo obdarjenih več kot 20 osnovnih šol, kakor pa dodaja predsednica Zveze ŠKIS Patricija Premrov, se nadejamo, da se z mladimi glasbeniki, ki se bodo urili tudi na glasbilih, prejetih v sklopu projekta, čez kakšno leto srečamo na glavnem odru na največjem koncertnem prizorišču v Sloveniji, na Škisovi tržnici!

V ponedeljek, 29. maja, se je na Osnovni šoli Šturje odvijal prav poseben dogodek. V okviru projekta »20 za 20« je Klub ajdovskih študentov in dijakov (KAŠ) v sodelovanju z avtorjem projekta Markom Soršakom – Sokijem šoli podaril nov komplet bobnov, akustično kitaro in bas kitaro z ojačevalcem.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS sporoča, da so sredstva na 228. javnem razpisu za štipendiranje študijskih obiskov dijakov in študentov v tujino, še na voljo. Zadnji rok za prijavo je 30. 9. 2017.

Ljubljana, 17. maj 2017 - Stranka Zavezništvo je danes vložila predloga za noveli dveh zakonov, in sicer Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerima bi mladim zagotovili mesto v svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ter skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Predlog sledi ureditvi študentskega dela po letu 2015, po kateri dijaki in študenti, ki opravljajo študentsko delo, plačujejo tudi prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) predlog pozdravljamo in pričakujemo, da bo deležen široke podpore ter tako mladim omogočil boljši pregled nad sredstvi, ki jih sami prispevamo iz prihodkov iz študentskega dela.

Ljubljana, 12. 5. 2017 – Škisova tržnica 2017 je s svojo jubilejno 20. reprizo poskrbela, da se je Kardeljeva ploščad ob zvokih največjih imen slovenske in tuje glasbe zabavala do zgodnjih jutranjih ur. Več kot 28.000 obiskovalcev, ki so čez dan okušali dobrote slovenske in svetovne kuhinje na šestih regijskih in mednarodnem otočku, v večernem delu pa prisluhnili melodijam 15 glasbenih izvajalcev na 2 odrih, je poleg 20. škisovih spisalo nov milijon norih zgodb.

V luči številnih univerzitetnih afer, predvsem pa nedavnih dogodkov, ko smo na Univerzi v Mariboru priča poskusu sprememb statuta s strani rektorja (v želji po podaljšanju svojega delovnega razmerja), težnjam po podaljšanju mandata na Univerzi na Primorskem in obsodbi rektorja Univerze na Primorskem zvezi s spolnim nadlegovanjem zaposlene (čigar sodba sicer še ni pravnomočna), se študenti in študentke ponovno sprašujemo, kakšno stopnjo in obliko avtonomije si slovenske univerze zaslužijo. Ali so res zagotovljene primerna zakonitost, etičnost in akademska kultura?

8. maj 2017 – Namen Fundacije Študentski tolar, ki jo je pred desetimi leti ustanovil ŠOU v Ljubljani, je pomagati študentom v stiski in si prizadevati za izboljšanje socialnega položaja študentov. V te namene Fundacija Študentski tolar, Ustanova ŠOU v Ljubljani, tokrat podeljuje študentom nepovratne denarne pomoči v skupni višini 30.000 €. Sredstva za denarno pomoč je zagotovil ŠOU v Ljubljani. Predmet poziva je dodeljevanje nepovratne denarne pomoči študentom v socialni stiski. Študenti se na poziv lahko prijavijo najkasneje do 12. junija.

V četrtek, 4. 5. 2017, sta Študentski klub Sevnica in Marko Soršak Soki popestrila dogajanje na osnovni šoli, za nekaj trenutkov prekinila pouk ter učenkam in učencem podelila nova glasbila.

stran 1 od 68
24. 06. 2017VirejFest