facebook mail
Prijava za klube
Zveza Škis - študentski klubi Slovenije - Arhiv novic

Na podlagi 8. člena Volilnega pravilnika Zveze ŠKIS, 78. člena Temeljnega akta Zveze ŠKIS in sklepa Glavnega odbora Zveze ŠKIS, sprejetega 14. septembra 2017 na 34. redni seji Glavnega odbora Zveze ŠKIS, predsednica Zveze ŠKIS razpisuje kandidacijski postopek za organe Zveze ŠKIS.

Več v priponki.

Na podlagi 43. in 46. člena Poslovnika Sveta ŠOLS predsednica Sveta ŠOLS razpisuje kandidacijski postopek za predsednika Sveta ŠOLS.

Več v priponki.

Torek, 01 Avgust 2017 12:02

Gremo Škisat na Šmarno goro!

Ljubljana, 1. avgust 2018 - Športno obarvan projekt Zveze ŠKIS »Gremo Škisat na Šmarno goro«, ki je potekal v mesecu juniju, se je zaključil. Osem klubov in 70 posameznikov je tekmovalo v različnih kategorijah, zmagovalce pa že čakajo lepe nagrade.

Šmarna gora je bila v juniju oblegana s študenti, ki so se prišli rekreirat na vrh 669 m visokega osamelca in ga poskusili osvojiti čim večkrat. Tekmovanje je bilo primarno namenjeno študentskim klubom, sodelovali pa so tudi posamezniki. Nekateri so hodili na vrh ob najvišjih temperaturah, drugi ponoči, tretji so na vrhu opazovali sončni vzhod, nekateri pa so imeli toliko energije, da so se povzpeli na Šmarno goro tudi večkrat na dan. Cel mesec je tudi potekalo tekmovanje med klubi in posamezniki – zmago si je priboril Klub študentov občin Postojna in Pivka iz Primorske regije.

Zmagovalce v številu pohodov na Šmarno goro in najlepšo ter najbolj kreativno fotografijo že čakajo lepe in praktične nagrade – od dvodnevnega paketa za dva v Bohinju, soteskanja, monster rolerja in ostale praktične nagrade. Čeprav se je tekmovanje zaključilo, upamo, da udeleženci ne bodo opustili tovrstnega športnega podviga in pridno nadaljevali z obiski Šmarne gore. Zmagovalci so namreč vsi – če ne drugega, so dobili vsaj kondicijo, ki jo je potrebno vzdrževati.
Za vse dodatne informacije spremljajte Facebook profil in spletno stran Zveze ŠKIS.

Sporočilo za javnost

ŠOS za Zakon za urejanje položaja študentov v zgolj enem tednu zbral 16.595 podpisov

Ljubljana, 27. junij 2017 – Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so danes predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanu Brglezu predali 16.595 podpisov podpore Zakonu za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Odkar je dr. Brglez vložil zakon, ki smo ga pripravili na ŠOS, smo v zgolj enem tednu zbiranja zbrali 16.595 podpisov po elektronski poti, kar kaže na veliko podporo zakonu. Na ŠOS ob tem pričakujemo tudi široko politično podporo ob sprejemanju zakona.

Spomnimo: Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo pripravili predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ), s katerim želimo urediti pet področij študentskih pravic: dohodnino, štipendije, prehrano, zdravstveno zavarovanje ter status, še posebej za posebne skupine študentov.

Z zakonom želimo:

• vrniti višino posebne osebne olajšave (t. i. študentske olajšave), do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju študentskega dela, na predkrizno raven; iz zdajšnjih 2.477,03 € na 3.302,70 €;
  • mladim omogočiti obvezno zdravstveno zavarovanja po starših za celoten čas trajanja izobraževanja; torej, da se pravica do zavarovanja veže na status dijaka/študenta (in ne na starost 26 let);
  • omogočiti študentom koriščenje subvencioniranega obroka (bonov) do 22. ure ter v poletnih mesecih, hkrati pa dvig subvencije iz 2,35 € na 2,78 €;
  • omogočiti prejemanje državne štipendije tudi drugim državljanom, ki bivajo v Sloveniji ter bolj pravično urediti uveljavljanje dodatkov k štipendijam (tudi med letom);
  • urediti problematiko študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom ter podaljšati trajanje statusa študenta po diplomiranju na drugi bolonjski stopnji do konca študijskega leta.

Predlog, ki smo ga v celoti pripravili na ŠOS, je v zakonodajni postopek vložil dr. Brglez, kot »prvi med poslanci«. Čeprav zakona na ŠOS ne vlagamo z mehanizmom pobude volivcev (s 5.000 podpisi), ampak preko poslanca, smo se odločili podporo zakonu poiskati tudi v javnosti, predvsem med študenti in dijaki. V zgolj tednu dni nam je uspelo zbrati 16.595 podpisov. To je še dodatna potrditev, da gredo naša prizadevanja v pravo smer. Čas je, da politika zares prisluhne mladim in sprosti varčevalne ukrepe, kot to počne za druge starostne in družbene skupine. V tej luči tudi pričakujemo, da bo zakon med obravnavo deležen široke podpore tako med vladnimi kot opozicijskimi poslanci.

Aleksandar Spremo, predsednik ŠOS: »V zgolj enem tednu smo preko spletne straniwww.kajpami.si zbrali več kot 16.500 podpisov, kar je velik uspeh in kaže na to, da si mladi želijo, da se zakon uresniči. Dosegli smo široko podporo javnosti, zdaj pa je na vrsti politika, da naredi nekaj za državljane. S projektom #kajpami pa bomo nadaljevali in študente in javnost obveščali o spremembah, ki jih zanje prinaša sprememba zakonodaje.«

Več informacij o predlogu zakona je dostopnih na: www.kajpami.si.

Petek, 16 Junij 2017 14:17

Si za sanjski job?

Prijavi se na avdicijo! Postani AS! OSVOJI SANJSKI JOB!

Ljubljana, 5. junij 2017 – Pred mesecem dni smo v DZ vložili pobudo za zbiranje podpisov za predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Ker smo morali predlog še nomotehnično uskladiti, bi lahko – zaradi parlamentarnih počitnic, ki trajajo od 15. 7. do 31. 8. – z zbiranjem podpisov za pobudo za vložitev zakona začeli šele s 1. 9. 2017. Da ne bi izgubili toliko časa, smo se s predsednikom DZ dr. Milanom Brglezom dogovorili, da predlog Zakona za urejanje položaja študentov formalno vloži on, kot prvi med enakimi. S tem pa se razlogi in potrebe za sprejem zakona ter vse z njim povezane aktivnosti ne spremenijo.

Ljubljana – 2. 6. 2017 - Današnji petek je bil za osnovnošolce ljubljanske Osnovne šole Ledina nadvse poseben dan. Že res, da se vsi že veselijo zasluženih poletnih počitnic, vendar so se danes k pouku odpravili z velikimi nasmeški na obrazu, saj so vedeli, da jih na prvi junijski petek čakajo posebni obiski. V hram znanja, kjer se že več kot 150 let izobražujejo ljubljanski otroci, so na obisk prišli organizatorji največje tržnice pri nas. Tiste tržnice, kjer vas namesto branjevk s solato za stojnicami pričakajo nasmejani študentje, ki z navdušenjem predstavljajo lokalne specialitete vseh koncev Slovenije, v večernih urah pa se pred prihajajočimi izpitnimi obveznostmi s prijatelji še zadnjič sprostijo ob zvokih največjih imen slovenske in tuje glasbene scene. Govorimo seveda o Škisovi tržnici!

Škisova tržnica je v letošnjem letu upihnila svojo 20. svečko. V tem času jo je obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev, na njej zaigralo več kot 200 nastopajočih, spisal pa se je vsaj kakšen milijon norih in nepričakovanih zgodb. Ena takšnih je tudi zgodba, ki so jo v letu 2016 začeli skupaj pisati Zveza ŠKIS, študentski klubi in projekt 20 za 20, katerega idejni vodja Marko Soršak – Soki si je v začetkih zadal cilj, da do svojega 40. rojstnega dne z glasbili obdari 100 osnovnih šol in več kot 10.000 mladim nadobudnežem omogoči prvi stik z aktivnim (po)ustvarjanjem glasbe kar na njihovi lokalni osnovni šoli.

Petek, 2. junij 2017, bo v zgodovini projekta ostal z velikimi črkami: Osnovna šola Ledina je postala 50. osnovna šola v Sloveniji, obdarjena z glasbili v sklopu projekta 20 za 20. Prva šola, kjer osnovnošolci in osnovnošolke že veselo bobnajo in pišejo nove glasbene šole, je bila pred manj kot tremi leti osnovna šola v Žireh. Da ledinski osnovnošolci cenijo glasbo in tudi sami poprimejo za glasbila, da z njimi prekinejo monotonost vsakdana, so dokazali na današnji slovesni predaji glasbil, ko so pod vodstvom profesorice glasbe Dalile Beus pripravili pester glasbeni program.

Projekt 20 za 20 pa tudi zaradi sodelovanja z Zvezo ŠKIS, ki je glas o dobrem namenu in družbeni ozaveščenosti za prijetnejši glas jutrišnjega dne, pridobiva vedno nove razsežnosti, kar je potrdil tudi obisk ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič na današnji slovesnosti. V dobrem letu sodelovanja med študentskimi klubi in projektom 20 za 20 je bilo obdarjenih več kot 20 osnovnih šol, kakor pa dodaja predsednica Zveze ŠKIS Patricija Premrov, se nadejamo, da se z mladimi glasbeniki, ki se bodo urili tudi na glasbilih, prejetih v sklopu projekta, čez kakšno leto srečamo na glavnem odru na največjem koncertnem prizorišču v Sloveniji, na Škisovi tržnici!

V ponedeljek, 29. maja, se je na Osnovni šoli Šturje odvijal prav poseben dogodek. V okviru projekta »20 za 20« je Klub ajdovskih študentov in dijakov (KAŠ) v sodelovanju z avtorjem projekta Markom Soršakom – Sokijem šoli podaril nov komplet bobnov, akustično kitaro in bas kitaro z ojačevalcem.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS sporoča, da so sredstva na 228. javnem razpisu za štipendiranje študijskih obiskov dijakov in študentov v tujino, še na voljo. Zadnji rok za prijavo je 30. 9. 2017.

Ljubljana, 17. maj 2017 - Stranka Zavezništvo je danes vložila predloga za noveli dveh zakonov, in sicer Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerima bi mladim zagotovili mesto v svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ter skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Predlog sledi ureditvi študentskega dela po letu 2015, po kateri dijaki in študenti, ki opravljajo študentsko delo, plačujejo tudi prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) predlog pozdravljamo in pričakujemo, da bo deležen široke podpore ter tako mladim omogočil boljši pregled nad sredstvi, ki jih sami prispevamo iz prihodkov iz študentskega dela.

stran 1 od 68

FOTO utrinki