facebook mail
Prijava za klube
Prijava za klube
Zveza Škis - študentski klubi Slovenije - Arhiv novic

Študentska organizacija Slovenije je lansko leto anketirala študente visokošolskih zavodov in višjih strokovnih šol za potrebe pridobivanja podatkov v okviru evropske raziskave Eurostudent, katere glavni namen je zbrati podatke o socialno-ekonomskem položaju študentov, študijskih razmerah in mobilnosti.

Študentska organizacija Slovenije pripravlja enodnevni posvet ob predstavitvi rezultatov raziskave Evroštudent V. Posvet bo potekal v petek, 30. maja 2014 na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport – Velika dvorana (Masarykova 16, Ljubljana).
 
NAMEN in KONTEKST

Evroštudent oz. Eurostudent je raziskava, katere glavni namen je zbrati podatke o socialno-ekonomskem položaju študentov, študijskih razmerah in mobilnosti.


Projekt si prizadeva za zagotavljanje zanesljivih in tudi mednarodno primerljivih podatkov. To dosega v sodelovanju  z močno mrežo nacionalnih partnerjev v vsaki sodelujoči državi.


V raziskavo, ki je bila prvič izvedena konec devetdesetih, je vključenih že 30 držav širšega evropskega visokošolskega prostora. Trenutna raziskava je že peta in za njeno izvedbo za področje Slovenije je tokrat skrbela Študentska organizacija Slovenije, v sodelovanju z naročnikom, Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.


Namen posveta je predstavitev rezultatov zadnje raziskave Evroštudent Slovenija strokovni in širši javnosti in ugotavljanje trendov ter morebitnih odstopanj na določenih področjih raziskave. Skupaj z udeleženci dogodka bomo tako pripravili interpretacijo rezultatov, ki bo pripomogla k boljšemu razumevanju trenutnega položaja študentov pri nas.
 
PRIJAVE NA DOGODEK 


Ker verjamemo, da vas rezultati raziskave zanimajo in ste morda tudi sami zainteresirani za njihovo nadaljnjo analizo in uporabo, vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na posvetu.
Na posvet se je potrebno obvezno prijaviti TUKAJ, in sicer do ponedeljka, 26. maja 2014.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
 

Predvideni program projekta si lahko ogledate tukaj.

Petek, 10 Januar 2014 17:17

Brezplačni delni študij

Avtor: Timotej Vitez

Obravnavani predlog Zakona o visokem šolstvu, po zgledu evropskih držav in skladno s smernicami Nacionalnega programa visokega šolstva, uvaja koncept delnega, “part-time” študija, ki bi v veliki meri moral nadomestiti trenutni nepravičen in netransparenten institut izrednega študija. 

Petek, 10 Januar 2014 17:15

Nov zakon o visokem šolstvu

Avtor: Timotej Vitez

Kaj novi zakon še prinaša za študente in za kaj se je ŠOS v času priprave zakona in javne razprave zavzemal?

Petek, 10 Januar 2014 17:10

Plačljiv študij na javnih univerzah

Avtor: Timotej Vitez

Verjetno ni stvari v predlogu novega Zakona o visokem šolstvu, ki bi bolj vznemirjala javnost kot plačljiv študij. Delno razlog tiči v besedni zvezi sami oz. spremembi, ki sama po sebi daje občutek finančne obremenitve študentov. Delno v prvotnem zapisu ureditve plačljivega študija, najbolj pa v slabi predstavitvi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport spremenjenega koncepta javnosti. Čeprav je jasno zapisano, da ima vsakdo pravico do brezplačnega študija na prvi in drugi bolonjski stopnji kadarkoli v življenju, se povsem legitimno porajajo dvomi in bojazni ob plačljivih oblikah visokošolskega izobraževanja.

stran 4 od 4
No events