1. december – Dan boja proti aidsu

Svet je zavzela pandemija novega koronavirusa in začasno upočasnila bit sveta. Virus je postal glavna tema naših pogovorov, zaradi česar se mnogokrat pozabi tudi na ostale bolezni, ki kradejo premlada življenja. Tako sta bila na stranski tir med drugim postavljena tudi virus HIV in aids, ki bosta v letu 2020 zaradi nezmožnosti zdravljenja med pandemijo terjala več žrtev kot v prejšnjih letih. Zato tudi letos 1. decembra obeležujemo Svetovni dan boja proti aidsu, ki prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja do okuženih, ki je letos še toliko pomembnejše. V želji po zmanjšanju števila okuženih na ta dan informiramo in ozaveščamo o pomenu varne spolnosti.

 

 

 

Ob tej priložnosti tudi letos Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS izvaja projekt »Varno s ŠKIS-om«, v sklopu katerega smo in še bomo skupaj s študentskimi klubi po vsej Sloveniji opozarjali in ozaveščali o problematiki spolnih bolezni. Študentje so z deljenjem rdečih pentljic v znak solidarnosti, kondomov za preventivo in brošur s pomembnimi informacijami o virusu HIV in aidsu ter lokacijah testiranja po Sloveniji začeli že v preteklem tednu, svoje delo pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjem.

 

 

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je za leto 2020, ko se mednarodni dan boja proti aidsu praznuje že 32. leto zapored, določila slogan ˝Globalna solidarnost, skupna odgovornost˝. S tem pozivajo zdravstvo ter predvsem vodilne, da ne smejo dopustiti, da se zaradi okoliščin zavrže celoten napredek, ki ga je svet doživel na področju zdravljenja virusa. Skupaj moramo stopiti in omogočiti vsem na svetu, da jim je potrebno zdravljenje tudi v kriznih časih omogočeno, predvsem kriznim skupinam. Zagotovljeni morajo biti predvsem zdravstveni delavci, saj žal pandemija koronavirusa ni edina pandemija, ki trenutno jemlje življenja.

 

 

 

Od 38 milijonov ljudi, kolikor jih je z virusom HIV živelo konec leta 2019, je bilo novookuženih kar 1,7 milijona, isto leto pa je umrlo kar 690,000 ljudi za z virusom HIV povezanimi razlogi. Samo 68 % z virusom živečih odraslih je za zdravljenje prejemalo terapijo, v letu 2020 pa bo ta številka veliko nižja, kar bo posledično vplivalo tudi na slabše zdravje bolnikov in večjo verjetnost za hitrejšo smrt.

 

 

 

Številke v Sloveniji so veliko bolj spodbudne, saj spadamo celo med države z najvišjo uspešnostjo zajezitve HIV-a. V prvi polovici leta je bilo na novo okuženih z virusom HIV le 17 oseb, kar je za 7 manj kot v drugi polovici lanskega leta. Sklepamo lahko, da bo zaradi omejitve gibanja ter vseh trenutnih zakonov število v drugi polovici še manjše. Kljub temu pa je še vedno največji problem v Sloveniji pozno odkrivanje virusa, kar lahko privede do problemov pri zdravljenju. Prav tako pa je še vedno pereč problem stigma, ki odvrne posameznike od testiranja, zaradi česar je predvideno, da se kar ena petina obolelih ne zaveda okužbe z virusom.

 

 

 

Za več informacij pa lahko preberete tudi brošuro Varno s ŠKIS-om, ki je na voljo spodaj.

Brosura_Varno_s_Skisom.

 

 

 

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS