10 najbolj odbitih destinacij za izkušnjo na Erasmus+ (1. del)

V Mednarodnem odboru Zveze ŠKIS že snujemo načrte za pokoronski svet, ko bo dosežena dovoljšna precepljenost prebivalstva in se bo lahko ponovno potovalo širom sveta. Zato vam bomo v tem članku predstavili 10 najbolj odbitih destinacij za izkušnjo na Erasmus+. Naše potovanje nas bo poneslo daleč stran izven stare celine, na območja po celem svetu, ki pa tehnično gledano pripadajo evropskim državam. Razkrili bomo kraje, za večino katerih še zagotovo niste slišali, a so odbiti, nevsakdanji in predvsem osupljivi skriti biseri za študentske izmenjave in prakse programa Erasmus+. V prvem delu članka bomo predstavili prvih pet mest, v drugem pa naslednjih pet.

 

 

 

  1. FRANCOSKA GVAJANA

 

Ali ste vedeli, da se lahko odpravite na izmenjavo ali prakso Erasmus+ v Južno Ameriko?!

 

Francoska Gvajana je francoski prekomorski departma, ki je v preteklosti služil kot strašen kraj, kamor so izvažali francoske zapornike. Danes številne turiste v del Francije znotraj Južne Amerike privabljajo izjemni naravni biseri, kot sta tropski deževni gozd in pester živalski svet. Francoska Gvajana je odlično izhodišče za raziskovanje Južne Amerike. Zaradi bližine ekvatorja se je Evropska vesoljska agencija odločila postaviti njen Center vesoljskih poletov v Francoski Gvajani, kar pomeni, da evropska agencija sploh ne izstreljuje raket iz evropskega kontinenta, ampak iz južnoameriškega!

 

Univerza Francoske Gvajane (Université de Guyane) je bila ustanovljena šele leta 2014 in leži v glavnem mestu Cayenne. Več o možnostih programa Erasmus+ na univerzi lahko najdete na spletnem naslovu: https://www.univ-guyane.fr/.

 

 

 

  1. MADEIRA

 

Izkušnja Erasmus+ na barvitem otoku v Atlantiku!

 

Madeira je otok v Atlantskem oceanu, ki ima status avtonomne regije Portugalske. Ime je dobil po obsežnih endemičnih subtropskih lovorovih gozdovih, ki so bili zapisani v Unescov seznam svetovne dediščine. Zaradi svojega goratega reliefa ga odlikujejo edinstveni razgledi. Otok slovi po svojih številnih festivalih, med katerim izstopata pustni karneval in festival vina. Madeiro imenujemo tudi »plavajoči vrt Atlantika«, saj je zanj značilna izjemna pestrost rastlinskega sveta, ki mu na čast v mesecu maju prirejajo festival cvetja.

 

Univerza Madeire (Universidade da Madeira), ki se nahaja v prestolnici Funchal, ponuja širok nabor študijskih programov vseh stopenj. O možnostih študijskih izmenjav in usposabljanj na tej univerzi si lahko preberete na https://www.uma.pt/en/.

 

 

 

  1. MAYOTTE

 

Erasmus+ na južni polobli ob obalah Afrike!

 

Verjetno le malokdo ve, da se lahko študentje odpravimo na Erasmus+ tudi na afriške otoke, in sicer na Mayotte, otočje, ki leži med Madagaskarjem in celinsko Afriko v Indijskem oceanu in ima status departmaja Republike Francije. Uradni jezik je francoščina, vendar domačini govorijo tudi druge jezike, kot sta shimaore in kibushi. Večina izmed okoli 280 000 prebivalcev je muslimanske vere, zato lahko na Mayottu najdemo kar nekaj zanimivih mošej. Otočje odlikujejo slikoviti koralni grebeni, ki ga obdajajo, idilične plaže, izjemno raznolik živalski in rastlinski svet ter številne možnosti za potapljanje.

 

Univerza Mayotta (Centre Universitaire de Mayotte) je nekoliko manjša univerza, ustanovljena leta 2011. Več o sami univerzi in njenih programih lahko izveste na spletnem naslovu: http://www.univ-mayotte.fr/fr/index.html.

 

 

 

  1. CURACAO

 

Nizozemska izkušnja Erasmus+ daleč od Evrope.

 

Ob iskanju najbolj odbitih krajev za Erasmus+ bomo prvič naleteli na nizozemsko govoreče območje izven Evrope, in to kar na Karibih, kjer poletje traja celo leto! Curacao je otok, skriti biser Malih Antilov in širše Karibskega otočja, upravno pa spada pod Nizozemsko. Ni najbolj tipičen karibski otok, saj mu daje predvsem v prestolnici Willemstad tipična nizozemska arhitektura evropski pridih, vendar pa tudi ta otok zaznamujejo edinstvene peščene plaže, tipične zgolj za Karibe. Turisti opisujejo Curacao kot barvit otok zabave in raj za potapljače.

 

Slike: https://www.smartertravel.com/reasons-to-visit-curacao/

 

Univerza Curacaoa (University of Curaçao) je bila ustanovljena leta 1979. Ponuja zelo pester izbor študijskih programov, ki so vsi akreditirani in standardizirani glede na študijske programe na Nizozemskem na evropski celini. Kaj vse univerza ponuja, lahko izveste na https://www.uoc.cw/.

 

 

 

  1. REUNION

 

Ali ste vedeli, da lahko opravljate Erasmus+ študentske izmenjave in prakse v Indijskem oceanu?

 

Reunion, otok vanilje, je prekomorski departma Francije, ki leži v Indijskem oceanu vzhodno od Madagaskarja in velja za eno najbolje varovanih francoskih skrivnosti. Na otoku živi približno 860 000 prebivalcev, ki večinoma govorijo francosko ali kreolsko in uporabljajo evro kot valuto. Na Reunionu vas bo očarala izvrstna kulinarika, slikovite plaže, neokrnjena in izjemno pestra narava, številne poti za treking s prekrasnimi razgledi in čudovito nočno nebo, saj velja ta otok zaradi nizke stopnje svetlobnega onesnaževanja za enega najprimernejših krajev na svetu za opazovanje zvezd.

 

Univerzo Reuniona (Université de La Réunion) so kot prvo evropsko univerzo v Indijskem oceanu ustanovili leta 1982. Ponuja številne študijske programe in je članica programa Erasmus+. Več o univerzi si lahko preberete na: https://www.univ-reunion.fr/.

 

 

 

 

 

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS