10 Najbolj odbitih destinacij za izkušnjo na Erasmus+ (2.del)

V Mednarodnem odboru Zveze ŠKIS že snujemo načrte za pokoronski svet, ko bo dosežena dovoljšna precepljenost prebivalstva in se bo lahko ponovno potovalo širom sveta. Zato vam bomo v tem članku predstavili 10 najbolj odbitih destinacij za izkušnjo na Erasmus+. Naše potovanje nas bo poneslo daleč stran izven stare celine, na območja po celem svetu, ki pa tehnično gledano pripadajo evropskim državam. Razkrili bomo kraje, za večino katerih še gotovo niste slišali, a so odbiti, nevsakdanji in predvsem osupljivi skriti biseri za študentske izmenjave in prakse programa Erasmus+. V prvem delu članka smo predstavili prvih pet mest, v drugem pa naslednjih pet.

1. GUADELOUPE

Francoski tropski raj sredi Karibov.

Na potovanju okoli sveta se bomo tokrat prvič ustavili na francoskem otoku na Karibih. Guadeloupe sestavlja otočje v Karibskem morju, ki je upravno opredeljeno kot departma Francije z glavnim mestom Basse-Terre. Domorodno ljudstvo Arawak upravičeno imenuje otočje Karukera (otok lepih voda), saj so za Guadeloupe značilne rajske tropske plaže s kristalnim morjem. Zaradi izjemnih koralnih grebenov je ena izmed najpriljubljenejših destinacij za potapljanje na svetu, turiste pa na Guadeloupu navdušujejo tudi izvrstna kulinarika, zanimiva zgodovina in izjemen naravni svet.

Univerza Antilov (Université des Antilles) je sestavljena iz treh kampusov, izmed katerih se dva nahajata na Guadeloupu, eden pa na sosednjem otoku Martinique, ki je prav tako privlačna karibska destinacija. Več o univerzi lahko izveste na: http://www.univ-ag.fr/.

1. GRENLANDIJA

Erasmus+ na največjem otoku sveta!

Naša pot okoli sveta nas večinoma vodi v tople kraje, tokrat pa gremo na sever. Velika večina pozna Grenlandijo, le malokdo pa dejansko ve, da je na tem otoku mogoče doživeti izkušnjo Erasmus+. Upravno gledano spada pod Dansko, vendar pa ima z lastnim parlamentom v glavnemu mestu Nuuk veliko stopnjo avtonomnosti. Skoraj 90 % Grenlandcev je eskimov, ki večinoma govorijo grenlandščino. Grenlandija obiskovalce osupi z izjemnimi polarnimi siji, očarljivimi vasicami, vročimi vrelci in s slikovito pokrajino, ki vključuje ledene prevleke in tudi zelena področja.

Univerza Grenlandije (Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet) je bila ustanovljena leta 1987. Z okoli 200 študenti je zelo majhna univerza, vendar pa kljub temu omogoča študentske izmenjave in usposabljanja v okviru programa Erasmus+. Kaj ponuja, lahko najdete na: https://uk.uni.gl/.

1. NOVA KALEDONIJA

Študijske izkušnje programa Erasmus+ na otoku blizu Avstralije.

Nova Kaledonija je otočje v Tihem oceanu, ki je del Melanezije in leži zahodno od Avstralije. Od leta 1998 ima status francoske čezmorske države, med prebivalci, ki v največjem deležu pripadajo etnični skupini Kanak, pa so prisotne težnje za vzpostavitev samostojne in neodvisne države. Nazadnje je potekal referendum o neodvisnosti oktobra leta 2020, vendar pa je bila večina proti. Številni turisti jo opisujejo kot osupljiv tropski raj zaradi rajskih plaž in kristalno čiste vode. Nova Kaledonija je edinstven kraj za potapljanje in opazovanje kitov, na njej pa boste našli tudi največjo laguno in drugi največji koralni greben na svetu.

Slike: https://www.nordicvisitor.com/blog/greenland-fun-interesting-facts/

Univerza Nove Kaledonije (Université de la Nouvelle-Calédonie) leži v Noumeji, prestolnici Nove Kaledonije. Omogoča izmenjave in prakse Erasmus+, več pa lahko najdete na: https://unc.nc/.

1. ARUBA

Erasmus+ med flamingi na Karibih!

Drugo mesto najbolj odbitih destinacij Erasmus+ več kot upravičeno pripada nizozemskemu biseru na Karibih. Aruba z uradnim sloganom »One Happy Island« je tropski raj, ki upravno spada pod Kraljevino Nizozemsko. Prestolnico Oranjestad odlikuje estetsko dovršena arhitektura, ki so jo zaznamovali nizozemski kolonialisti. Otok je idealen kraj za študentska doživetja, saj nudi številne festivale in eno izmed najboljših nočnih življenj na Karibih. Tudi športni navdušenci lahko pridejo na svoj račun, saj sta za Arubo značilna tenis na plaži (Beach Tennis) in deskanje na vodi (Windsurfing). Koga ne bi navdušilo poležavanje na plaži pod palmami, kjer se prosto sprehajajo flamingi, in srkanje za otok značilnega Aruba Ariba koktajla?

Slike: https://whereistara.com/50-amazing-facts-about-aruba/

Univerza Arube (Universiteit van Aruba) se nahaja v prestolnici Oranjestad. Ponuja kar nekaj študijskih smeri in izvaja program Erasmus+. Več o univerzi lahko izveste na: http://www.ua.aw/.

1. FRANCOSKA POLINEZIJA

Ste za izkušnjo Erasmus+ sredi Tihega oceana?

Pa smo končno prišli do končne destinacije. Po izboru Mednarodnega odbora Zveze ŠKIS si prvo mesto med najbolj odbitimi kraji izmenjave Erasmus+ nedvomno zasluži Francoska Polinezija. Otočje, ki leži v južnem Tihem oceanu, ima status francoskega čezmorskega teritorija. Prebivalci, ki poleg francoščine v veliki meri govorijo tahitijsko, slovijo po svoji pristni gostoljubnosti. Slikovito glavno mesto Papeete leži na Tahitiju, največjem otoku otočja, kjer se nahaja edini muzej na svetu, posvečen izključno biserom (muzej biserov). Med najbolj idiličnimi otoki pa sta tudi Moorea, otok ljubezni, in Bora Bora, romantični otok, ki ga številni označujejo za najlepši otok na svetu zaradi rajskih plaž, turkiznega morja in koralnih grebenov, ki pa odlikujejo tudi druge otoke.

Univerza Francoske Polinezije (Université de la Polynésie française) je bila ustanovljena leta 1987 in se nahaja v prestolnici Papeete. Ponuja številne študijske programe, več o programu Erasmus+ na univerzi pa lahko najdete na: https://www.upf.pf/fr.

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS