Ali je evropska prihodnost res naša?

Vpogled v dvodnevne dejavnosti na evropski mladinski konferenci

Prejšnji konec tedna sem se z Mladinskim svetom Slovenije mudila v enem izmed najbolj evropskih mest. Strasbourg je mesto, ki leži v Franciji, a tako blizu Nemčije, da je mešanica z nemško kulturo v tem francoskem mestu skoraj neizogibna. V času našega obiska je potekal mladinski dogodek European youth event 2021, ki se je odvijal v tamkajšnjem evropskem parlamentu.

Kaj sploh je European youth event?

Gre za dogodek, ki zbere mlade Evropejce in ga organizira evropski parlament od leta 2014 naprej. Gre za spodbujanje mladih k razmišljanju o Evropski uniji, participaciji mladih, izmenjav dobrih praks na lokalni ravni z namenom spodbujanja aktivnega državljanstva mladih Evropejcev.

Letos je bil slogan dogodka the future is ours in kot soudeleženka lahko rečem, da je prihodnost res naša. Glede na ogromno število mladih ambicioznih posameznikov,  kot se jih je prejšnji konec tedna mudilo v tem majhnem evropskem mestu z namenom reševanja problematike Evropske unije, utrjevanja kritičnega razmišljanja ter dodatnega izobraževanja, si niti ne upam pomisliti, da je prihodnost EU v slabih rokah. Na dogodku je sodelovalo 10.000 mladih udeležencev, starih od 16 do 30 let, ki so se hibridno udeleževali dejavnosti. Veliko časa se so posvetili tematikam, kot so transparentnost, demokracija, urbanizem, kulturne razlike v EU idr.

V razmislek bralcem

Kolikokrat kot mladi državljan Evropske unije pomisliš sam pri sebi o delovanju EU? O tem, kaj nam nudi povezovanje držav v to celoto? Pomisliš kdaj, ali je res smiselno uvajati spremembe na evropski ravni?

S to aktivnostjo te želim spodbuditi, da ne pozabiš, da nisi le državljan Slovenije – temveč tudi Evropske unije!

Eva Molek

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS