Bivanje

ŠTUDENTSKA PREHRANA INVALIDI
ŠTUDENTSKO DELO SOCIALNA POMOČ
SUBVENCIONIRAN JAVNI PREVOZ ZDRAVSTVO IN ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Imeti streho nad glavo v času študija je jasno, ena izmed prvih skrbi vsakega študenta. Bruci, ki ne prihajajo iz kraja študija in si stanovanje morajo priskrbeti sami se s težavo nastanitvije tudi najprej soočijo. V namen olajšanja bivanjske problematike je v Republiki Sloveniji prvi študentski dom zrasel že leta 1950, v Rožni dolini v Ljubljani. Do danes je bilo v Ljubljani zgrajenih 28 domov (trenutno sprejmejo 7.491 študentov), v Mariboru 15 (2.813 postelj) in na Primorskem,    skupaj  .Ker je postelj v študentskih domovih očitno premalo za vse študente, je tistim, ki si stanovanje iščejo med zasebnimi stanovanji ali sobami, ponujena tudi subvencija za bivanje pri zasebnikih.

Razpisi

Rok prijav za bivanje v študentskih domovih IN za pridobitev subvencije je ponavadi v sredini avgusta. Ne glede na to, ali se prijavljate za bivanje v študentskih domovih ali za subvencijo za bivanje pri zasebnikih, je obrazec isti, dobite ga lahko v knjigarni ali na spletni strani študentskih domov (na primer na https://www.stud-dom-lj.si/zavod/razpisi).

Na (ločen) razpis za dodelitev subvencije za bivanje pri zasebnikih se morajo prijaviti tudi lastniki stanovanj, ne le študenti, zato morate lastnike stanovanj že poleti opozoriti, da se morajo prijaviti na ta razpis!

Ker je ponavadi prijav na razpise več kot je prostih postelj v študentskih domovih, se oblikuje prednostna lista, po kateri so razvrščeni vsi tisti, katerim je bila prošnja odobrena. Tako se zgodi, da lahko dobite poziv za vselitev v študentski dom tudi med študijskim letom.

Podaljševanje pravice do bivanja

Študenti, nastanjeni v študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo ter tudi lastniki stanovanj, morajo vsako leto svoj status podaljšati. Tudi rok za podaljšanje pravice do bivanja je sredi avgusta.

Preseljevanje

Študentski domovi vsako leto (med študijskim letom) razpisujejo preselitvene roke, v katerih je mogoče zamenjati sobo v študentskem domu iz različnih razlogov.
Med letom se je mogoče (glede na razpoložljive postelje v študentskih domovih) tudi preseliti v študentski dom, kljub temu, da ste v tekočem študijskem letu že prejemali subvencijo za bivanje pri zasebniku. Za to možnost se pozanimajte v pisarni študentskih domov na Vaši univerzi.

Bivanje v študentskih domovih

Pravila bivanja v študentskih domovih določa Domski red, knjižica, ki jo ob vselitvi v študentski dom tudi dobite. Večino težav, ki s katerimi se srečate v študentskem domu, lahko reši že hišnik, sicer pa so Vam v pomoč pisarne študentskih domov.

Bivanje pri zasebnikih, sklepanje pogodb

Vsi tisti, ki se odločite za bivanje pri zasebnikih, bodite pozorni na pogodbe ali dogovor, ki ga sklenete z lastnikom stanovanja. Določila zapišite v samo pogodbo. Če lastnik (zasebnik) stanovanja prek razpisa pridobi subvencijo, ste upravičeni do 32 € subvencije pri najemnini.

Navada je, da lastnik pri prvem najemu zahteva kavcijo (ponavadi v višini ene mesečne najemnine) za morebitno poškodovanje pohištva za čas bivanja v stanovanju. Svetujemo Vam, da zahtevate tako potrdilo o plačilu kavcije, kot pozneje tudi račun za morebitna popravila ter vrnjeno razliko kavcije, saj se velikokrat zgodi, da lastnik stanovanja kavcije noče vrniti kljub temu, da bi jo moral.

Mesečni stroški, kot so voda, elektrika, ogrevanje in internet, velikokrat niso vključeni v najemnino in se plačujejo posebej. Svetujemo vam, da zahtevate potrdilo o plačilu vseh stroškov, saj se lahko zgodi, da lastnik stanovanja ne bo priznal plačila položnic, oziroma bo zahteval več, kot je dejansko plačilo, če položnice poravnava lastnik sam. Neplačilo stroškov pa je lahko kršitev pogodbe.

V pogodbi se določi tudi odpovedni rok, ki je čas med napovedjo izselitve in dejansko izselitvijo. Svetujemo, da je odpovedni rok dovolj dolg, da lahko v tem času najdete novo nastanitev.

Večina stanovanj in sob, ki jih oddajajo zasebniki, se oddaja na črno, brez subvencije in brez možnosti prijave začasnega bivališča. Svetujemo Vam, da si uredite svoj status v najetem stanovanju, saj Vam le tako zakon ščiti pravice.

Ker je iskanje stanovanj na trgu velikokrat težavno, so Študentske organizacije vseh treh univerz pripravili spletne strani, kjer lahko najdete stanovanja, ki jih zasebniki oddajajo.

Študentska organizacija univerze v Ljubljani: www.svetovalnica.com/sobe

Študentska organizacija univerze v Mariboru: www.kamrica.net

Študentska organizacija univerze na Primorskem: www.mojcimer.si

Druga spletna mesta z informacijami:
www.nepremicnine.net
www.bolha.com