Bliža se študentska krvodajalska akcija – Častim pol litra!

Študentska organizacija Slovenije skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani (ŠOU v Lj), Mariboru (ŠOUM), na Primorskem (ŠOUP), Zvezo študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS), Rdečim križem Slovenije ter Zavodom RS za transfuzijsko medicino tudi letos organizira dobrodelno akcijo darovanja krvi – Častim pol litra! Kri bo možno darovati med 6. in 12. oktobrom po več krajih po Sloveniji.

Krvodajalska akcija Častim pol litra! je vsako leto bolj uspešna, študenti pa si prizadevamo za še večjo udeležbo, predvsem mladih.

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino se vsak dan potrebuje od 300 do 350 krvodajalcev, da je zadoščeno potrebam zdravstva po krvi, tovrstne krvodajalske akcije pa so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

Kri je najdragocenejše, kar lahko nekomu podarimo. Marsikomu lahko z darovanjem te življenjsko pomembne tekočine celo rešimo življenje, zato tudi tokrat pozivamo vse, ki ste stari od 18 do 65 let, ste zdravi in želite pomagati, da se udeležite krvodajalske akcije. Za krvodajalce bo tudi tokrat dobro poskrbljeno, vsakemu darovalcu krvi namreč pripada malica in simbolično darilo, ki ga je zagotovilo podjetje Magma poslovna darila d.o.o.

Za vse, ki se boste odločili darovati kri, je priporočljivo, da pred odvzemom pojeste nemasten obrok (npr. kruh z marmelado) in popijete dovolj tekočine (čaj, sok ali kavo), izogibajte pa se mastni hrani in mlečnim izdelkom (mleko, maslo …). Več o priporočilih pred odvzemom krvi je objavljeno na spletni strani www.castimkri.si, kjer se lahko vsakdo tudi vpiše v bazo krvodajalcev in si tako zagotovi pravočasna obvestila o naslednjih krvodajalskih akcijah.

V sklopu študentske krvodajalske akcije bo kri možno darovati v več mestih po Sloveniji.

V Ljubljani boste kri lahko darovali:

– v torek, 7. oktobra, med 7. in 15. uro ter
– v sredo, 8. oktobra, med 7. in 16. uro,

na Zavodu za transfuzijsko medicino Ljubljana.

V Mariboru bo organiziran odvzem potekal v:

– ponedeljek, 6. oktobra in
– sredo, 8. oktobra,

v dvorani ŠTUK, predvidoma od 9. do 14. ure.

V Izoli bo krvodajalska akcija potekala v:

– torek, 7. oktobra,
– sredo, 8. oktobra in
– četrtek, 9. oktobra,

v Centru za transfuzijsko dejavnost Izola, vsak dan med 8. in 12. uro.

Klub prekmurskih študentov bo krvodajalsko akcijo organiziral v ponedeljek, 6. oktobra, med 7. in 11. uro, v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Klub študentov Kranj odvzem krvi pripravlja za torek, 14. oktobra ob 9. uri, v ZTM Jesenice (zbirališče v Kranju na parkirišču Supernova).

Društvo novomeških študentov krvodajalsko akcijo pripravlja v ponedeljek, 6. oktobra, med 7.00 in 11.30, na Oddelku diagnostičnega laboratorija v Zdravstvenem domu Novo mesto.

Klub študentov občine Celje odvzem krvi pripravlja za ponedeljek, 6. oktobra, od 7.30 do 10.30, v Transfuzijskem centru SB Celje.

Klub goriških študentov bo krvodajalsko akcijo organiziral 7. in 10. oktobra, med 8. in 12 uro, na Transfuzijskem oddelku šempetrske bolnišnice.

Klub ptujskih študentov odvzem krvi pripravlja za torek, 7. oktobra, med 7. in 10 uro, na
transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice dr. Joţeta Potrča Ptuj.

Klub B Trbovlje v četrtek, 9. oktobra, med 8.00 in 11.00, organizira študentsko krvodajalsko akcijo, na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice Trbovlje.

Klub belokranjskih študentov ima akcijo 10. oktobra, med 7. in 12. uro, na OŠ Mirana Jarca.

Hvala, ker darujete!