Božično darilo

Božični prazniki so najlepši del leta. Razen takrat, ko niso. Stresno nakupovanje, zapravljanje gore denarja, gneča v trgovini in po novem tudi čakanje, da sploh smeš stopiti v trgovino, pa še to le v tiste redke, ki so lahko odprte. Na koncu niste zadovoljni z darilom, še huje pa je, kadar tudi tisti, ki darilo prejmejo, niso srečni. Kako priskrbeti darila, ki bodo nasmejala vas, vaše bližnje in vse okrog njih?

 

 

 

  • Podpirajte lokalno

Zaradi pandemije je veliko ljudi ostalo brez službe, podjetja, predvsem mala, pa trpijo. Pozanimajte se, kaj vse ponujajo podjetja v vašem lokalnem okolju; zagotovo se najde mnogo daril, ki so precej izvirnejša od svečk in nogavic, hkrati pa z nakupom pomagate tudi svojim sovaščanom. Hud paket »craft« piva, domače testenine, lesena posoda ali glinena šalčka? Idej je mnogo.

 

 

 

  • Podpirajte ekološko

Kaj je lahko boljšega, kot da kupite super darilo, obenem pa pomagate naravi? Če nakupujete lokalno, je velika verjetnost, da bodo izdelki tudi ekološki, kar je dvojni plus. Podarite izdelke brez embalaže, kot je npr. trdo milo, ali pa izdelke, ki nadomeščajo vsakdanjo uporabo plastike, kot so npr. folije iz čebeljega voska.

 

 

 

  • Podpirajte organizacije z razlogom

Z nakupom enega darila lahko posredno podarite darilo še nekomu drugemu. Poiščite podjetja, ki delež svojega dobička donirajo za različne namene. Ob nakupu svojega darila lahko tako postavite drevo, poskrbite, da bo brezdomec spal na toplem ali pa da bo otrok prejel zvezek za lažje učenje.

 

 

 

  • Izdelajte doma

Najboljša darila so tista, ki jih sami ustvarimo in v katere vložimo trud. Kaj je lahko boljšega od domačih piškotov ali pa doma narejene kozmetike? Pobrskajte po spletu, kjer lahko najdete mnogo idej, ali pa raziščite podstrešje, na katerem se zagotovo najde kakšna uporabna stvar.

 

 

 

Darilo pa lahko podarite tudi neznancu ali tistemu, ki ga zares potrebuje. Donirajte igrače, oblačila ali hrano Rdečemu križu ali drugim ustanovam, ki pomagajo ljudem v stiski. Obiščite lokalno zavetišče, prinesite hrano ali odeje, podružite se z živalmi in po možnosti katero posvojite. Darujte kri in tako pomagajte nekomu rešiti življenje. Specite piškote in jih odnesite bližnji gasilski postaji in se gasilcem zahvalite za njihovo delo. Sprehodite sosedovega psa, ki ga njegov lastnik zaradi prezasedenosti nima časa peljati na sprehod.

 

 

 

Letošnji prazniki bodo še posebej drugačni in za mnoge težji kot navadno. Ne pozabite, da je največje darilo, ki ga lahko nekomu podarite, vaš čas, pomoč in prijaznost, ter da je namen bolj važen kot količina denarja, ki ga zapravite. Vsaj v tem času se lahko spomnimo tudi na tiste, ki bi bili veseli kakršnega koli darila, pa ga zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo dobiti.

 

 

 

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS