Častim ½ litra: Kri je tokrat darovalo 1.616 študentov in študentk

Ali veste, da v Sloveniji potrebujemo za potrebe zdravstva in stalno preskrbo kar 105 000 litrov krvi letno? To številko pomagamo pridobiti tudi študentje in s tem pomagamo sočloveku ali pa tudi sebi, saj, žal, nesreča nikoli ne počiva.

V mesecu aprilu smo uspešno izvedli Krvodajalsko akcijo aprila – Častim ½ litra, v kateri smo sodelovale vse entitete Študentske organizacije Slovenije. Poleg Študentske organizacije Slovenije, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Študentske organizacije Univerze na Primorskem ter Zveze študentskih klubov Slovenije je v akciji sodelovalo še 21 študentskih klubov. V krvodajalski akciji aprila so tako sodelovali še Klub mariborskih študentov, Klub koroških študentov, Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca, Klub trboveljskih študentov, Klub študentov Dravinjske doline, Klub študentov občine Celje, Klub študentov šmarske regije in Obsotelja, Študentski klub Žalec, Klub kočevskih študentov, Klub posavskih študentov, Klub jeseniških študentov, Klub radovljiških študentov, Klub študentov Kranj, Študentski klub GROŠ, Klub vrhniških študentov, Klub ajdovskih študentov in dijakov, Klub goriških študentov, Klub študentov Ilirska Bistrica, Klub študentov občine Koper ter Klub študentov občin Postojna in Pivka. Ti so akcijo izvajali po mestih krvodajalskih akcij, ki jih izvaja Rdeči križ ali pa so akcijo organizirali na najbližjem transfuzijskem oddelku.

Vsem sodelujočim čestitamo, saj smo skupaj pripomogli, da se je krvodajalske akcije udeležilo 1616 krvodajalcev. Pozitivno tudi opažamo, da se ljudje zanimamo za te akcije, spremljamo količino shranjene krvi ter, da darujemo, ko je ta v pomanjkanju. Iz tega razloga smo zaznali tudi manj krvodajalcev v študentski akciji v Ljubljani v primerjavi z lani, predvsem zaradi kritičnega pomanjkanja krvi v mesecu februarju in posledično pozitivnega odziva ljudi, ki so šli že takrat darovat kri. Konec koncev, niso pomembne številke posameznih študentskih krvodajalskih akcij, ampak to, da študentske entitete opozarjamo, kako pomemben je takšen pristop do življenjsko potrebne tekočine, ter da darovanje krvi vzpodbujamo že pri dijakih in študentih. S tem tudi upamo, da bodo ti postali stalni darovalci in vzpodbudili k temu še svoje kolege.

Če ste študentsko akcijo zamudili, lahko kri darujete na posameznih krvodajalskih akcijah, katere datume lahko poiščete tukaj. Na voljo so vam tudi vsi transfuzijski oddelki, katerih kraje in urnik odvzemov najdete tukaj. Vsekakor pa še vedno vabljeni na študentsko Krvodajalsko akcijo – Častim ½ litra, ki se bo ponovno izvedla oktobra. Vse informacije o tej pa tukaj.

Že zdaj lepo vabljeni.

 

 

 

Natalija Vidic
Članica Odbora za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS