Častim pol litra

Študenti nadaljujemo z vsako leto bolj uspešno dobrodelno akcijo darovanja krvi, ki poteka pod sloganom Častim pol litra! Kri bo možno darovati med 14. in 18. aprilom po več krajih po Sloveniji. Krvodajalsko akcijo organizira Študentska organizacija Slovenije skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in Zvezo Študentskih klubov Slovenije (ŠOU v Lj, ŠOUM, ŠOUP in Zvezo ŠKIS) in v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije ter Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Če malo priredimo star slovenski pregovor, tudi letos pozivamo naj glas o dobrodelni akciji seže v deveto vas in spodbudi vse k darovanju te za življenje njujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti živlejnje. V Sloveniji po podatkih Zavoda

RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujejo okoli 350 krvodajalcev, da zadostijo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah. Zato vabljeni vsi, da se udeležite študentske krvodajalske akcije. Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo vsak darovalec prejel malico in simbolično darilo.

Krvodajalec je lahko vsak, ki je zdrav in se dobro počuti. Priporočljivo je, da pred odvzemom poje nemasten obrok (npr. kruh z marmelado) in popije dovolj tekočine (čaj, sok ali kavo), izogiba pa naj se mastni hrani in mlečnim izdelkom (mleko, maslo …). Več o tem, kaj je treba upoštevati pred odvzemom krvi, je objavljeno tudi na spletni strani www.castimkri.si. Poleg tega pa se lahko na spletni strani posameznik tudi vpiše v bazo krvodajalcev in si tako zagotovi, da bo pravočasno obveščen o naslednji krvodajalski akciji.

V sklopu študentske krvodajalske akcije bo kri možno darovati v več mestih po Sloveniji:

V Ljubljani boste lahko darovali kri v:

– torek, 15. aprila, od 7. do 14.30 ure in

– sredo, 16. aprila, od 7. do 16.30 ure

na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, Ljubljana.

V Mariboru bo organiziran odvzem potekal v:

– ponedeljek, 14. aprila, od 9. do 14. ure v kulturno-prireditvenem centru Štuk,

– torek, 15. aprila, od 8. do 15. ure v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Za prevoz bo poskrbljeno oba dneva.

V Izoli bo krvodajalska akcija potekala v:

– ponedeljek, 14. aprila, od 9. do 12. ure in

– torek, 15. aprila, 9. do 12. ure v Splošni bolnišnici Izola, Polje 35, Izola, na oddelku za

transfuzijsko dejavnost.

Za prevoz bo poskrbljeno, prostovoljci naj se le javijo na prostovoljstvo@soup.si.

V Celju bo Klub študentov občine Celje darovanje krvi organiziral v ponedeljek, 14. aprila, med 7.30 in 10.30 na Oddelku za transfuzijo Splošne bolnišnice Celje. Prijavite se lahko do 11. aprila 2014 na elektronski naslov jeknic.iva@gmail.com.

Na Ptuju bo Klub ptujskih študentov krvodajalsko akcijo organiziral v torek, 15. aprila, med 7. in 11. uro na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice Ptuj.

V Šempetru bo Klub goriških študentov zaradi velikega povpraševanja izvedel dvodnevno akcijo:

– v torek, 15. aprila, med 14. in 16. uro in

– v petek, 18. aprila, med 8. in 12. uro na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice

Šempeter pri Novi Gorici.

V Trbovljah bo Klub trboveljskih študentov organiziral akcijo v četrtek, 17. 4., med 7. in 10. uro v Splošni bolnišnici Trbovlje.

Klub belokranjskih študentov akcijo pripravlja v ponedeljek, 12. 4., med 7. in 12. uro na Osnovni šoli Mirana Jarca.

Akcija v Novem mestu bo v organizaciji Društva novomeških študentov potekala 14. 4. 2014 med 7. in 10.30 uro na Oddelku diagnostičnega laboratorija v Zdravstvenem domu Novo mesto.

Dodatne informacije o študentskem krvodajalskem tednu najdete na spletni strani www.castimkri.si.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS