Danes pričenjamo z vseslovensko študentsko krvodajalsko akcijo “Častim pol litra!”

Danes se v več študijskih središčih po Sloveniji pričenja vseslovenska študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!”, ki bo trajala ves teden. Gre za že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in njenih entitet. Vse študente, ki lahko darujejo kri, vabimo naj se vnovič številčno odzovejo povabilu in »častijo rundo«, ki rešuje življenja.
Študenti vsakoletno izvedemo dve tradicionalni krvodajalski akciji (pomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev stalno narašča, kar pomeni, da se tudi med mladimi dviguje zavest o pomenu krvodajalstva.

Seznam terminov in lokacij, kjer bo možno darovati kri, je objavljen na spletni strani“Častim kri”.

Upamo, da nam bo tudi tokrat uspelo doseči tako študente kot tudi širšo javnost in spodbuditi vse k darovanju te, za življenje nujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje. Po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino v Sloveniji vsak dan potrebujemo okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

Hkrati pa bo ob krvodajalski akciji potekalo tudi informiranje o delovanju in poslanstvu Registra darovalcev krvotvornih matičnih celic – Slovenija Donor.

Vir: Študentska organizacija Slovenije