Daruj kri, naredi veliko iz majhne stvari

Krvodajalstvo je v Sloveniji že utečena praksa. Prvo uspešno hranitev donirane krvi smo opravili leta 1945, prva organizirana krvodajalska akcija pa se je pod okriljem Rdečega križa odvila v Zagorju, leta 1953. Od takrat do danes se je v svetu in znanosti marsikaj spremenilo, a krvodajalstvo ostaja vsakodnevna nujnost. 

 

 

Vsak delovni dan potrebujemo od 350 do 400 krvodajalcev, da vzdržujemo primerno zalogo krvi. 

 

 

 

Čeprav je naša zaloga krvi relativno stalna in popolnjena, je nujno potrebno, da se krvodajalstva udeležuje čim večje, raznoliko število ljudi, saj lahko marsikateri krvodajalec daruje povsem unikatno dozo krvi, ki lahko pomaga pri posebnih primerih. S porastom raziskovanja bolezni, ki jih zdravimo s transfuzijo je prišlo tudi do porasta naprednega zdravljenja. Novost je predvsem imunoterapija, kjer se odvzamejo in prilagodijo imunske celice (darovalca) ter v telesu prejemnika obnovijo imunski sistem. Taka terapija je posebno pomembna za različne osebe, ki zbolijo za rakom, saj takrat njihovo telo ne more več odstranjevati rakavih celic. Napredna zdravljenja omogočajo tudi regenerativno terapijo, ki s pomočjo zdravega darovalca nadomešča poškodovane celice in tkiva.

 

 

 

Osebam, ki potrebujejo kri zaradi nešteto različnih razlogov torej lahko pomagamo z darovanjem. Lahko pa se vprašamo tudi o tem, kako darovanje pomaga nam?

 

 

 

Znanstveniki so opazili, da posamezniki, ki redno darujejo, v povprečju živijo 5 let dlje od ne darovalcev, imajo manj težav s krvno žilnimi boleznimi in holesterolom ter lažje prenašajo mraz. Takoj po krvodajalstvu se sproži dopamin, hormon sreče, ki nam daje prijeten občutek zadovoljstva. Podobno kot pri drugih prostovoljnih aktivnostih, se tudi pri krvodajalstvu izrazi občutek povezanosti s skupnostjo, izoblikujemo lahko poseben občutek namena, ker vemo, da smo naredili nekaj dobrega pa to na nas vpliva tudi kot anti-stresna dejavnost. 

 

 

 

V mesecu aprilu se je začela vseslovenska študentska krvodajalska akcija “Častim ½ litra”. Z akcijo poskušamo h krvodajalstvu privabiti čim več mladih, saj se potrebe po darovanju krvi neprestano spreminjajo. Sedaj vemo, da je krvodajalstvo dobro tako za nas, kot za sočloveka, zato darujmo kri.

 

 

 

NAREDIMO VELIKO IZ MAJHNE STVARI.

 

 

 

Več o krvodajalskih akcijah najdete na:

Rdečem križu Slovenije https://www.rks.si/sl/Krvodajalske_akcije/?fbclid=IwAR1XlxSLZLHdpukq0913REQKCn7tSA2M7ukvNvlVAlZvanWRj8nYObn4ocQ

 

 

 

Zavodu za transfuzijsko medicino http://www.ztm.si/krvodajalstvo/postani-krvodajalec/ 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS