Dodatni razpis za vselitev v študentske domove

Študentski domovi v Mariboru (z današnjim dnem) in v Ljubljani bodo odprli dodatne razpise za sprejem v študentske domove. Po izpraznitvi čakalnih list namreč še vedno poročajo o praznih kapacitetah, katere želijo čimbolj zapolniti. Razpis za sprejem v mariborske domove je objavljen na njihovih spletnih straneh, medtem ko bo enak razpis kmalu tudi na spletnih straneh ŠD Ljubljana.

Ob tem še enkrat opominjamo na ureditev, ki je za tako situacijo kriva. Medtem, ko so bile kapacitete v preteklih letih vselej popolnjene, čakalna vrsta pa se je do konca študijskega leta komaj izpraznila, se je pred dvema letoma tudi v praksi izkazala nesmiselnost 23. člena Pravilnika o bivanju. Po tem členu absolventi niso več upravičeni do bivanja v študentskih domovih, kljub temu da imajo tudi v tem letu študijske obveznosti, zaradi česar je njihovo bivanje v študentskih domovih upravičeno. Taka ureditev je nesmiselna še toliko bolj, odkar je v veljavi pravilo dodatnega leta, ki študentu omogoča le n+1 let statusa študenta na študijskem programu. S tem je onemogočeno podaljševanje študijske dobe.

Zato ponovno pozivamo Ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport ter Študentske domove univerz, da se skupaj zavzamemo za spremembo pravilnika, ki krivično obravnava absolvente in jim ne omogoča dostojnega zaključka študija.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS