ERASMUS DESTINACIJA – PRAGA

Nahajajoča se v čistem srcu Evrope, češka prestolnica navdihuje turiste in ostale ljudi, ki mestu pravijo dom. Praga je bila leta 2019 šesto najbolj obiskano mesto Evrope. Roko na srce, razlaga za tako visok obisk mesta ni potrebna. Z 1,3 milijonov prebivalcev je zelo mlado, živahno in navdihujoče mesto, kjer lahko vsak posameznik z lahkoto najde kotiček zase. 

 

Čeprav Praga mestoma ni študentsko mesto, vas bo številka Erasmus študentov, ki vsak semester v Pragi študirajo, presenetila; to število se giblje okoli 7000. Lokacija v srcu Evrope omogoča enostaven obisk sosednjih držav in mest, ki so le streljaj oddaljeni od Prage. Krakov, Berlin, Dunaj, Bratislava, Budimpešta, v vsa ta mesta boste potrebovali največ 7 ur z vlakom. Čeprav na Češkem ne poznajo sistema študentskih bonov, so stroški bivanja v češki prestolnici nekoliko nižji kot v Ljubljani. V Pragi in na Češkem na splošno je ISIC (International Student Identitiy Card) izkaznica »kralj«. Izkaznico dobite na začetku izmenjave za ceno 13 eurov. Popusti, ki jih lahko pridobite z izkaznico ISIC, segajo od popustov v franšizah s hitro prehrano, kot so KFC, Burger King, Subway in ostali, do popustov v določenih restavracijah, muzejih, na kulturnih dogodkih in mnogo več. Praga je kulturni velikan, ki ponuja nešteto kulturnih dogodkov in prizorišč, od muzejev, galerij in gledališč do opere ter filharmonije, v katerih lahko s prej omenjeno izkaznico ISIC koristite 50 % popust ob nakupu kart. 

 

 

Nepogrešljive aplikacije

 

Muj Vlak in RegioJet. Dve nepogrešljivi aplikaciji med izmenjavo v Pragi sta zagotovo aplikaciji Muj Vlak in RegioJet. Kot nakazuje ime prvega, sta to aplikacije za železniške in avtobusne prevoze. Kot imetniki izkaznice ISIC imate 75 % (da, 75 %) popust pri nakupu vozovnic. Popust lahko koristite tudi za vozovnice v tuje države, vendar mora prevoznik biti češko podjetje. 

 

Duolingo. Če ste že na Češkem, zakaj se ne bi naučili nekaj uporabnih fraz in besed? Češčina je slovanski jezik, ki je razmeroma podoben slovenščini. Učenje Slovencem ne predstavlja velikih težav, veliko prednost imajo tisti, ki govorijo dodaten slovanski jezik, kot je npr. hrvaščina. Duolingo je aplikacija za učenje tujih jezikov, kjer enkrat dnevno, običajno za zgolj nekaj minut, vadite izbran tuji jezik. 

 

ISIC card aplikacija. Lahko si naložite tudi aplikacijo ISIC, v kateri imate svojo izkaznico v digitalni obliki in lahko pregledate vse točke, restavracije in dogodke, kjer lahko koristite svoj ISIC-popust. 

 

PID Litačka. PID Litačka je aplikacija za javni prevoz znotraj Prage. Praga ima izjemno učinkovit sistem javnega prevoza, ki zajema avtobuse, tramvaje in tri linije podzemne železnice, ki povezuje posamezne predele mesta. Kot študent na eni izmed univerz v mestu (in imetniki izkaznice ISIC) ste upravičeni do subvencioniranega nakupa vozovnice za javni prevoz. 3-mesečna vozovnica za javni prevoz stane skromnih 13 eurov. 

 

 

Nastanitev

 

Kot Erasmus študentje lahko med izpolnjevanjem prijave na Karlovo univerzo zaprosite za namestitev v enem izmed študentskih domov univerze. Študentski domovi imajo določene prednosti in slabosti. Nedvomna prednost študentskih domov Karlove univerze je cena. Maksimalna mesečna najemnina postelje v eni izmed sob prej omenjenih študentskih domov je 150 eurov, najnižja pa 80 eurov. Druga velika prednost je, da vas bodo kot Erasmus študenta dali v zgradbo ali nadstropje z drugimi študenti na izmenjavi, tako da izgovorov glede sklepanja prijateljstev praktično nimate. Največja slabost študentskih domov Karlove univerze je njihova lokacija. Najbližji študentski dom središču mesta je oddaljen 30 minut z javnim prevozom, najdaljši pa 45 minut. Vendar to slabost nekoliko umili učinkovitost in pogostost tramvajev v mestu, saj ti delujejo celo noč. Če pa se na koncu odločite za privatni najem sobe, stanovanja ali za privatni študentski dom, se tej slabosti lahko izognete. V primeru, da želite najeti privatno sobo v stanovanju, vam svetujem, da gledate v mestnih četrtih 2 (Vinohrady), 3 (Žižkov), 5 (Andel in Smichov), 7 (Holešovice) in 8 (Karlin). Vse prej omenjene četrti ponujajo veliko barov, restavracij, galerij in ostalih dogodkov. Kar se tiče privatnih študentskih domov, bo cena za posteljo v dvoposteljni sobi približno 100 do 150 eurov višja kot postelja v javnih študentskih domovih, vendar bosta lokacija in stanje sobe veliko boljša.

 

 

Na kaj paziti?

 

Ker je Praga eno izmed najbolj obiskanih evropskih mest, ki jo je prekomeren turizem rahlo »pokvaril« (infrastruktura mestne četrti 1 (Staro mesto) je praktično narejena za potrebe turistov), lahko pričakujete, da vas bodo v veliko primerih ogoljufali. Te goljufije običajno niso velike, v veliki meri zajemajo prekomerno plačilo za obrok in pivo (nenapisano pravilo Prage pravi, da če za pol litra točenega piva plačate več kot 2 eura, le-tega ne smete kupiti), provizije ob zamenjavi eurov v češke krone in provizije ob dvigu gotovine na bankomatih. Kolikor se da, se izogibajte bankomatov podjetja Euronet, saj vam ob dvigu gotovine zaračuna astronomsko 30 % provizijo. Edina bankomata, na katerih se splača dvigovati denar, sta bankomata bank Raiffeisen in KB (ob dvigu gotovine vedno pritisnite možnost »without conversion«). Še ena zelo pogosta goljufija v mestu so najemi stanovanj v skupinah na Facebooku za prihajajoče Erasmus študente. Če se le da, vstopite v kontakt s študenti, ki so prejšnji semester bili na izmenjavi v Pragi, in jih povprašajte, kje so najeli stanovanje ter jih prosite za kontakte njihovih najemodajalcev. 

 

 

Dodatni nasveti

 

Da si svojo izkušnjo naredite karseda prijetno in čim manj stresno, vam predlagam ogled kanala na YouTubu Honest guide, kjer dva domačina s Prage govorita o pogostih goljufijah, dobrih restavracijah in kavarnah, znamenitostih ter še mnogo več. Karlova univerza tudi prakticira t. i. Erasmus buddy program, kjer vam univerza dodeli »buddyja« ali lokalnega študenta (običajno Čeha), ki vam pomaga s privajanjem na mesto, raznimi birokratskimi in tehničnimi vprašanji ter vam pokaže dobre pivnice in kavarne, ki jih povprečen turist ne pozna.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS