Evropska prostovoljna služba (EVS)

Si želiš nekaj časa delati prostovoljno v tuji državi? Bi rad imel pri tem pokrite vse stroške? Si star od 17 do 30 let? Potem je EVS prav zate.

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS v tokratnem članku odgovarja na najpogostejša vprašanja glede EVS-a. Vsem, ki bi se želeli odpraviti na EVS, Odbor poleg informacij nudi tudi podporo, zastopanje in mentorstvo. Zveza ŠKIS ima namreč status ‘pošiljajoče in gostiteljske EVS organizacije’.

Evropska prostovoljna služba je namenjena mladim od 17. do vključno 30. leta starosti in traja od 2 do 12 mesecev. Obiščeš lahko države v Evropi ali izven nje, kot sta na primer Indija in Kitajska. Seznam organizacij, ki nudijo EVS, je objavljen na Evropskem mladinskem portalu. Med bivanjem v tujini so prostovoljcu zagotovljeni bivanje, prehrana, zavarovanje, jezikovni tečaj, prevoz na delo in žepnina. Stroški bi se lahko pojavili pri potovanju v mesto, kjer bi delal, pa še to zgolj v primeru, da pavšalni znesek ne bi zadoščal. To pomeni, da EVS ne predstavlja skoraj nobenega stroška. Tekom celotne pripravljalne faze ter samega prostovoljstva pa so ti v pomoč tudi mentorji.

Zakaj se odločiti za EVS?

EVS je odlična priložnost za mlade, da odkrijejo nove kulture in jezik, spoznajo nove ljudi, si širijo obzorje in pomagajo skupnosti s svojim prostovoljnim delom. Z EVS-om lahko pridobiš spomine, ki jih nikoli ne pozabiš.

Kako lahko sodeluješ?

Projekti, pri katerih lahko sodeluješ, so zelo različni, od dela z otroki do zagovorništva in celo dela na vrtovih. Najdeš jih lahko na dva načina, in sicer:

1) Prijaviš se na že obstoječi poziv za prostovoljce. To pomeni, da je projekt že bil sprejet in sofinanciran, išče pa se še udeleženec, ki se ga bo udeležil. EVS se v tem primeru ponavadi tudi prej začne (v roku nekaj mesecev).

2) Sam poiščeš gostiteljsko organizacijo in ji napišeš, da želiš pri njej opravljati prostovoljstvo. Preden stopiš v stik z njo premisli, na kakšnem projektu bi glede na svoje izkušnje, želje in aktivnosti gostiteljske organizacije rad delal. Pri tem načinu iskanja se pripravljalna faza podaljša, saj mora biti projekt najprej sprejet.

V vsakem primeru pa za udeležbo potrebuješ pošiljajočo EVS organizacijo. Ena od teh je tudi Zveza ŠKIS. Če se želiš odpraviti na EVS, se lahko obrneš na Mednarodni odbor Zveze ŠKIS (internationaboard@zveza-skis.si), ki poleg dodatnih informacij nudi:

– podporo pri iskanju ustreznega projekta,

– pomoč pri dogovarjanju, prijavi in logistiki,

– ‘pošiljanje’ in zastopanje ter

– mentorstvo med bivanjem v tujini.

 

Tamara Lacić, Mednarodni odbor Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS