Evropska študentska organizacija na Bledu izvolila novo vodstvo

22. aprila se je na Bledu začela 74. skupščina Evropske študentske organizacije (ESU), ki jo prvič v svoji zgodovini gosti Študentska organizacije Slovenije (ŠOS). V sredo zvečer so na skupščini potekale tudi volitve novega vodstva ESU, kjer smo slovenski študentje prejeli predstavnico na evropski ravni – Uršo Leban.

 

 

Čeprav se je nedeljski program začel šele v večernih urah, evropski študentski predstavniki niso izgubljali časa. Vse prisotne sta pozdravila predsednik ŠOS Jaka Trilar in predsednik Študentske organizacije v Ljubljani Klemen Peran, nato pa je sledil pogovor z uspešnimi posamezniki, ki so svoje izkušnje nabirali tudi v študentskih organizacijah. Med njimi je bil tudi Rok Primožič, nekdanji predsednik ESU in trenutni direktor Urada Republike Slovenije za mladino.

 

V ponedeljek so delegate nagovorili tudi državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS Tomaž Boh, župan Občine Bled Janez Fajfar in predsednik ESU Helge Schwitters. Vsebinski del prvega dopoldneva je bil namenjen diskusiji z evropsko komisarko zaposleno na področju visokošolskega izobraževanja Vanesso Debiais-Sainton o nadaljnjih ukrepih na področju razvoja evropskega visokošolskega prostora in programa Erasmus+.

 

Dopoldne torkovega dne je bilo  posvečeno diskusiji o trenutnem stanju implementacije bolonjske reforme ter bližajoče ministrske konference v Parizu. Tekom torka pa so delegati prisluhnili panelu na področju študentskih ugodnosti, kjer je ŠOS prestavil tudi unikatni sistem študentske prehrane v Sloveniji in tudi različnim debatam, na katerih so udeleženci izmenjali mnenja o ključnih dokumentih vsebinskega delovanja ESU.

 

V sredo se je zaključil vsebinski del srečanja, na agendi so bila poročila o preteklem delovanju in projektih ESU. Večerni del so zaznamovale volitve, kjer so delegati izvolili novo vodstvo ESU. Del novega vodstva ESU je postala tudi Urša Leban, članica Odbora za mednarodno sodelovanje ŠOS in vodja Mednarodnega odbora Zveze ŠKIS.

 

Mesto predsednika ESU je prevzel Adam Gajek (Poljska), podpredsedniški mesti pa Katrina Koppel (Estonija) in Robert Napier (Malta). V izvršni odbor pa so bili izvoljeni Gohar Hovhannisyan (Armenija), Sebastian Berger (Avstrija), Monika Skadborg (Danska), Daniel Altman (Izrael), Yulia Dobyshuk (Belorusija), João Pedro Estêvão Martins (Portugalska) ter Urša Leban (Slovenija).

 

 

 

 

Več informacij:
pr@studentska-org.si

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS