Gospodarska rast prinaša tudi obveznosti

Statistični urad Republike Slovenije je v začetku meseca marca objavil novico o višanju gospodarske rasti v Sloveniji. Rast gospodarstva pa poleg novih priložnosti prinaša tudi obveznosti za državo. Na Zvezi ŠKIS vlado pozivajo k zagotovitvi sredstev v proračunu za uveljavljanje socialnih pravic, saj so bila za leto 2015 nerazumno zmanjšana glede na preteklo porabo. Ne glede na to, pa bo sredstva potrebno zagotoviti, saj socialno šibkim pripadajo po zakonskih predpisih.

V začetku meseca marca je naslovnice časopisov preplavila 2,6 % gospodarska rast v Sloveniji. Obeti so dobri. Gospodarska rast bi se morala še zviševati, če le ne bomo zaspali na lovorikah, pravijo časopisi. Poleg optimističnih obetov za prihodnost pa več kot 2,5 % rast prinaša tudi odmrznitev precejšnjega dela pravic, ki jih je zamrznil Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) in s tem povezanih socialnih ukrepov. Za bodoče starše je še posebej razveseljiva odmrznitev zadnjega, petega razreda za državne štipendije, saj bodo po novem pomoč ob rojstvu otroka in dodatek za veliko družino prejeli vsi, staršem pa bo pripadalo 100 % nadomestilo plače ob starševskem dopustu. Višji peti in šesti razred pri otroških dodatkih bi zagotovila že 2 % rast, tako pa se bosta odmrznila še sedmi in osmi razred. Povečala se bo tudi denarna socialna pomoč, in sicer z 269 na 288 eur.

Zveza ŠKIS na tem mestu poziva vlado, naj zagotovi sredstva za uveljavljanje socialnih pravic, ki jih študentom zagotavljajo zakoni, saj je v aktualnem proračunu predvidenih manj sredstev kot jih je bilo do zdaj. Vlada in parlament sta na višanje sredstev, namenjenih socialnim transferjem, pristala s sprejemom ZUJF-a, ki je stopil v veljavo 31. maja 2012, in predvideva najmanj 2,5 % rast gospodarstva za odmrznitev višjih socialnih pravic.

Statistični urad je novico o višanju gospodarske rasti objavil že v začetku marca 2015. S tem je vlada dobila dovolj manevrskega prostora, da do 1. januarja 2016 primerno prilagodi ostale proračunske postavke in zagotovi zakonsko pogojena sredstva namenjena socialnim izdatkom. V gospodarstvu pa se že kaže upadanje študentskega dela, pogojeno z višjo davčno obveznostjo, ki je nastopila s 1. februarjem letos. Na Zvezi ŠKIS opozarjajo, da študentsko delo nemalo kateremu študentu predstavlja osnovni vir preživetja in si študija brez tovrstnega dela ne bi mogel privoščiti. Menijo tudi, da lahko vlada to diskrepanco deloma omili tudi z zagotovitvijo sredstev, ki študentom pripadajo po ZUJF-u, pri čemer ciljajo predvsem na državne štipendije. Podeljevanje državnih štipendij na Zvezi ŠKIS podpirajo, saj študentom med študijem tako ne bo potrebno delati oziroma bodo delali manj, na ta račun pa bodo svoj dragoceni čas in sposobnosti vložili tudi v študijske obveznosti. 

Rast gospodarstva ne prinaša zgolj novih priložnosti, temveč tudi obveznosti za državo, ki bi v svojem bistvu morala biti socialna država. K temu se je zavezala že v ustavi in dodala, da bo delovala za blaginjo vseh državljanov, ter jim s tem dajala enake možnosti, ne glede na objektivne razlike med njimi. 1. januar 2016 bo bodisi pokazal, da to drži, ali pa potrdil, da našemu političnemu vrhu res primanjkuje posluha za ljudi, praznih besed pa premore v izobilju.

Kontaktna oseba:
Jasna Kofol – odnosi z javnostmi
E-pošta: jasna.kofol@skis-zveza.si
Telefon: 051 217 631

SZJ_Gospodarska rast prinaša tudi obveznosti

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS