coaching 21 20150402 1634456541

Izobraževanje kot način življenja

Popotovanje po neformalnem izobraževanju

Tokrat se bomo po vzrokih za neformalno izobraževanje sprehodili po drugačni poti. Pri tem nam bodo pomagali različni citati in reki, ki so jih izustili veliki ljudje preteklosti.

Začnimo na začetku

Tako kot pri vsaki stvari, se moramo tudi za neformalno izobraževanje na neki točki zavestno odločiti in pričeti svojo pot. Včasih spodbuda prihaja iz okolja, včasih pa iz nas samih.

»Lepo je na novo začeti. Začetki so nepopisan list, na katerega se lahko napiše najboljše mojstrovine, največje skrivnosti, najbolj izbrane besede. Pričeti pomeni ustvarjati svet novih možnosti, ki jih prej še ni bilo.«
– JULIA DORIA

Znanje in učenje

Za naše osnovno znanje poskrbijo ustanove, ki jih obiskujemo v otroštvu in mladosti. Že v vrtcu se prične proces formalnega izobraževanja, ki se nadaljuje skozi osnovno in srednjo šolo, za tiste, ki želijo svoje znanje poglobiti, pa še na študijskih programih na različnih višjih šolah in fakultetah. Kot otroci in mladostniki, ki jih zanima vse bolj kot tista knjiga za matematiko, v kateri so predstavljeni odvodi in integrali, ali Cankarjevi Hlapci, se velikokrat pritožujemo, da se moramo spet učiti. Čez čas se začnemo tepsti po glavi, ko se sošolci na faksu pogovarjajo o idejah, ki so predstavljene v knjigi Ana Karenina ali ko pri družinskem kosilu ne moremo popraviti tistega nadležnega bratranca, saj se nikakor ne moremo spomniti Pitagorovega izreka.

Ko se začnemo zavedati, da kljub temu da smo maturo opravili z odliko, še vedno ne vemo vsega, smo na pravi poti. Ampak, kako naj pri 20-ih osvežim svoje osnovno znanje, če ga na faksu le poglabljajmo? Še bolj nas teži to, da znajo sovrstniki odlično uporabljati Excel, so vešči upravljanja s časom in poznajo skrivnosti javnega nastopanja.

»Kdor se zaveda svojega neznanja,
je že naredil velik korak k znanju.«
– ISAAC D’ISRAELI

Odgovor, kje pridobiti najrazličnejše veščine, ki nam jih ne dajo niti najboljši profesorji, ali osvežiti svoje znanje angleščine in se naučiti govoriti rusko,  se skriva v neformalnem izobraževanju! Danes nam trg ponuja ogromno izobraževanj z najrazličnejših področij. Različne organizacije ponujajo širok spekter izobraževanj in včasih se zdi, da med tako široko ponudbo ne moraš izbrati izobraževanja, ki ga potrebuješ.

»Učenje je odkrivanje, da je nekaj mogoče.«
– FRITZ PERLS

Vztrajnost

Vztrajnost je potrebna že pri iskanju pravega izobraževanja zase, še bolj pa jo potrebujemo, ko pričnemo s sobotnim jezikovnim tečajem nemščine ali petkovimi izobraževanji o retoriki.

»Če verjamete, da zmorete,
in če verjamete, da ne zmorete,
imate v obeh primerih prav.«
– HENRY FORD

Kako izbrati pravo izobraževanje?

Najprej se moraš pri sebi odločiti, katere kompetence želiš dodatno razviti ali katere veščine ti bodo koristile pri tvojem delu. Šele ko vse skupaj zapišeš na papir in veš, kaj hočeš, se loti iskanja izobraževanja. Že na internetu te bo ob vnosu želenega izobraževanja v brskalnik pričakala gora rezultatov. Nato moraš izbrati še kraj, kjer bi izobraževanje najraje obiskoval in termin, ki ti najbolj ustreza. Nekatera izobraževanja so brezplačna, za druga pa boš moral kar pošteno seči v denarnico.

Z različnimi informacijami o neformalnih izobraževalnih programih ti bodo gotovo postregli na tvojem lokalnem študentskem klubu, za izobraževanja in kompetentnost aktivnih članov študentskega kluba pa s pestrim izborom izobraževanj skrbi Zveza ŠKIS.

Izobraževanje

»Joj, pa že na faksu sem od jutra do večera, kako naj sploh najdem voljo in motivacijo, da bi se še neformalno izobraževal?« Veliko študentov in mladih na splošno se srečuje s tem vprašanjem. Že formalno izobraževanje posamezniku vzame veliko časa in predvsem volje do učenja, sploh zaradi tega, ker smo vsi prepričani, da tega znanja organske kemije pa res ne bomo nikoli potrebovali v praksi.

»Čudež je, da radovednost
preživi formalno izobraževanje.«
– ALBERT EINSTEIN

Če vas citat fizika Alberta Einsteina ni prepričal, vam predstavljamo še nekaj prednosti neformalnega izobraževanja. Z neformalnim izobraževanjem lahko pridobite in razvijete kompetence, ki vam jih študij ne ponudi. Če študirate fiziko, vam predmetnik ne ponudi predmeta, pri katerem bi se naučili voditi projekte, pa jih boste pri svoji kasnejši zaposlitvi verjetno morali. Da dokažete, da ste omenjeno znanje res pridobiti, vam večina organizacij izda potrdilo, da ste se izobraževanja res udeležili. Naj končam s tem, kar seveda ni najmanj pomembno, temveč za večino študentov celo najbolj pomembno – organizacije za študente, ki se želijo neformalno izobraževati, ponudijo študentske cene, ki so nižje od rednih cen, ali pa celo izobraževanja, ki so brezplačna.

»Naložba v znanje daje najvišje dividende.«
– BENJAMIN FRANKLIN

Uspeh!

S pravilno kombinacijo formalnega in neformalnega izobraževanja, vztrajnosti in učenja, se ti zagotovo obeta USPEH! Kaj je za posameznika uspeh, je odvisno od človeka do človeka – nekomu uspeh pomeni že to, da lahko v svoj življenjepis dodal novo referenco, spet drug pa bo po njegovem mnenju uspešen šele tedaj, ko se bo zaposlil v Googlu.

»Nikoli nisem sanjala o uspehu.
Zanj sem delala.«
– ESTEE LAUDER

Če smo se čez celotno besedilo srečevali s citati, naj še zaključimo v stilu. Anil Sinha pravi, da se moramo učiti ves čas. »Morda ste res že končali s formalnim izobraževanjem, vendar to še zdaleč ne sme pomeniti, da ste se prenehali učiti. Izobraževanje se nikoli ne konča!«

Morda so vas zgornje vrstice pritegnile in se boste tudi sami odločili, da se začnete izobraževati tudi v prostem času in izobraževanje postane vas življenjski stil. Najbrž se vsi strinjamo, da izobraževanje pomaga na poti k uspehu, vendar moramo upoštevati tudi nasvet velikega francoskega pisatelja Gustava Flauberta, ki pravi: »Uspeh naj bo posledica – nikoli naj ne bo cilj!«