Javna podporna izjava Zveze ŠKIS k stavki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Tudi Zveza študentskih klubov Slovenije se pridružuje pozivom Visokošolskega sindikata Slovenije k ureditvi ustreznih delovnih razmer za vse, ki opravljajo delo v visokošolskem prostoru.

 

 

Želimo verjeti, da je znanje v Sloveniji visoko na prioritetni lestvici. Vendar pa se je v zadnjih letih pokazalo, da temu ni tako. Izobraženi kadri, ki so diplomirali oziroma magistrirali na naših visokošolskih zavodih, svojo zaposlitev rajši poiščejo v javnem ali zasebnem sektorju, saj jim to nudi večjo varnost, boljše plačilo in na sploh bolj optimalne pogoje. V akademski skupnosti, kjer bi lahko raziskovali in razvijali svoje področje delovanja, pa teh pogojev ni. Dejstvo pa je, da proces izobraževanja nikakor ne more potekati brez delavcev in delavk – tako profesorjev in profesoric, kot tudi podpornega kadra. Ustrezno izpolnjeni delovni pogoji so osnovni korak za omogočanje kvalitetne vzgoje in izobraževanja za vse.

 

 

Skladno z zapisanim podpiramo sredino stavko SVIZ-a, vključno z vsemi njegovimi zahtevami. Študente in študentke pozivamo, da se pridružijo podpori k stavki in prizadevanju za delavne pogoje. Zaposlenim, vključenim v stavko, pa želimo pokončno držo in globoko zavedanje, da ne gre za ponižno prošnjo, ampak brezkompromisno zahtevo. 

 

 

Zveza študentskih klubov Slovenije

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS