Javna predstavitev mnenj

V sredo, 20. februarja smo se člani Odbora za socialo in zdravstvo udeležili javne predstavitve mnenj o Zakonu o štipendiranju, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije.

Na predstavitvi smo zagovarjali rešitve zakona, ki so v prid dijakom in študentom, predvsem glede državnih štipendij. Vsebinsko smo se dotaknili položaja državnih štipendij v socialni in štipendijski zakonodaji, problematizirali njihovo umeščenost v Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, upoštevanje študentskega dela v cenzus za pridobitev državne štipendije in dodatkov pri državni štipendiji. Svoje mnenje je predstavil tudi predsednik Zveze ŠKIS, Jaka Bassanese, in sicer kot namestnik predsednika ŠOS.

Poleg Zveze ŠKIS so svoje mnenje in podporo izrazile tudi druge študentske organizacije, Dijaška organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Sindikat Mladi Plus, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije ter Obrtno-podjetniška zbornica. Predvsem nas je razveselilo dejstvo, da so rešitve predloga zakona podprli tudi prisotni poslanci, predstavniki Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Žal pa je bilo prisotnih poslancev zelo malo, glede na to, da bodo to tisti ljudje, ki bodo usodno odločali o uveljavitvi novega Zakona o štipendiranju.

Javne predstavitve mnenj so se udeležili tudi drugi aktivisti Zveze ŠKIS in s tem izkazali podporo predlogu Zakona.

Ker Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije z nekaterimi rešitvami predloga zakona nista bila zadovoljna, so na ministrstvu že januarja predstavili svoj predlog zakona, ki je že vseboval nekatere predloge, zajete v ŠOS-ovem predlogu. Na Zvezi ŠKIS in ŠOS smo mnenja, da je pri sprejemanju Zakona o štipendiranju pomembno sprejeti dober zakon, ne glede na to, kdo je pod njim podpisan. Zato v okviru delovanja Odbora za socialna in zdravstvena vprašanja na ŠOS sodelujemo pri dogovarjanju o končnem besedilu zakona.

Spodaj prilagamo besedila govorov članov odbora, Jasmine Zahisović, Janje Hren in Marka Ruperčiča, prvi del posnetka predstavitve pa si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

JAVNA_PREDSTAVITEV_MNENJ_O_PREDLOGU__ZSatip-1_-_Govor_Janja_Hren_Zveza_SaKIS.docx
Javna_predstavitev_mnenj_o_predlogu_ZSatip-1_-_Marko_Rupercaica_Zveza_SaKIS.docx
Javna_predstavitev_mnenj_o_predlogu_ZSatip-1_Jasmina_ZahirovicE_Satudentski_klub_Domzaale.docx