Jej zdravo tudi med izpitnim obdobjem!

Pomen zdrave prehrane med izpitnim obdobjem

Kljub temu, da se je zima šele dobro začela, pa vrabčki že pošteno na glas čivkajo o pomenu zdrave prehrane, ki ga ta ima na človeka in njegovo telo. Za študente je pred vrati najbolj stresen del leta, izpitno obdobje. Neprespane noči, cisterne kave in drugih poživil ter nezdravi prigrizki in hitra hrana, da se lahko čim prej vrnemo h gradivu … Pa je to res najbolje kar lahko storimo za naše telo?

Pri spopadanju s stresom lahko veliko storimo s tem, da v naše telo vnašamo pravilna živila, saj mu tako zagotovimo energijo, ki nam da zagon za spopadanje z izzivi, ki so pred nami. Zdrava prehrana je pomembna tako za naše fizično kot psihično zdravje. Tako kot vsi organi, tudi možgani za svoje delovanje rabijo energijo. Z ustrezno, enakomerno zalogo energije je naše telo sposobno koncentracije in zbranosti.

Vsak košček hrane, ki ga pojemo je izbira, ki ali izčrpa ali pa hrani naše možgane. Zaradi hrane, ki je bogata s sladkorji in trans maščobami, se lahko počutimo depresivne, tesnobne in psihično meglene, medtem ko nas prava izbira hrane dela pozitivne, produktivne in psihično ostre. Nekatera živila so še posebej bogata s hranili, ki so potrebna za ustvarjanje, zaščito in popravilo možganskih celic, zagotavljajo pa tudi zalogo nevrotransmiterjev, ki nadzorujejo, kako dobro se učimo in si stvari zapomnimo ter kako srečni in motivirani smo.

Za začetek lahko namesto izdelkov iz bele moke, izberemo tako imenovana polnovredna živila, kot so polnozrnate testenine in kruh, ajdova kaša, oves, ječmen, rjav riž in podobno. Ta živila počasneje sproščajo glukozo, kar poskrbi, da smo dalj časa siti in bolj zbrani.

 

Za optimalno delovanje naši možgani potrebujejo omega 3 maščobne kisline. Ker jih naše telo ne proizvaja samo, jih moramo sami vnašati v telo. Omega 3 maščobne kisline so ključna strukturna sestavina celičnih membran možganskih in živčnih celic in pripomorejo k boljšemu pomnjenju in preprečujejo nastanek bolezni kot je Alzheimerjeva bolezen. Živila, bogata s temi maščobnimi kislinami, so mastne ribe, kot je losos, sardine in skuša, pa tudi oreščki in semena kot so lanena semena, orehi, soja.

Izvrstno živilo, ki je cenovno dostopno vsem študentom ter hkrati zelo dobrodošlo v naši prehrani so jajca. Jajca so bogata z beljakovinami, vitaminom B in so vir omega 3 maščobnih kislin. Poleg izvrstne sestave so jajca odlično živilo tudi zaradi njihove vsestranskosti – lahko jih jemo zjutraj, zvečer, naredimo omleto, jih vmešamo, zraven dodamo zelenjavo in kos polnovrednega kruha in hitra hrana at it’s finest je pred nami.

Za dobro delovanje naši možgani potrebujejo antioksidante, ki ščitijo možganske celice pred oksidativno škodo. Z njimi je posebej bogato jagodičevje. Poleg jagodičevja pa je z antioksidanti bogata tudi temna čokolada. Antioksidanti v njej pripomorejo k boljšemu spominu, pozornosti, reakcijskemu času in reševanju problemov. Najboljša izbira je temna čokolada, ki vsebuje več kakavovih delcev.

Pravilna hrana sama od sebe seveda ne bo dala rezultatov na izpitih, lahko pa pripomore k boljšemu nastopu. Za uspešen začetek dneva si privoščimo jogurt z ovsenimi kosmiči in jagodičevjem ter orehi ali zelenjavno omleto s polnovrednim kruhom, da naše možgane prebudimo in pripravimo na dan. Za kosilo si pripravimo obrok, ki nas bo nahranil tako fizično kot psihično. Dobra izbira je piščanec ali riba z rižem in razno sezonsko zelenjavo. Subvencionirana prehrana nam omogoča obilo možnosti za zdrav in uravnotežen obrok. Naše telo in možgani nam bodo hvaležni, če si bomo ob glavni jedi privoščili solato z olivnim oljem. Za večerjo si privoščimo lahek obrok, ki nam bo dovolil mirno spati in spočiti možgane. Odlična izbira je obrok bogat z beljakovinami in zelenjavo, kombiniramo lahko z mesom, ribo, jajca. Možnosti so neskončne, potrebne je le malo kreativnosti. Na koncu pa še, ne pozabimo, da jemo zato, da živimo in ne obratno.

Nina Koren
Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

 

 

 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS