Kaj moraš vedeti, preden daruješ kri?

Krvodajalstvo ima v Sloveniji že dolgoletno tradicijo, z njim pa tudi popolnoma zadovoljimo vse potrebe po krvi v zdravstvenem sistemu. Letno dvainšestdeset tisoč krvodajalcev daruje kri kar stotisočkrat, kar je procentualno nad evropskim povprečjem. Vendar pa vsako leto potrebujemo nove krvodajalce in ravno mladi odrasli nad osemnajst let so najbolj optimalna skupina. V članku si lahko prebereš, kaj vse moraš vedeti, preden lahko pomagaš vsem, ki nujno potrebujejo točno tvojo krvno skupino.

 

 

 

Trenutno so zaradi COVID-19 pogoji za darovanje precej oteženi in zaostreni, vendar postopek vseeno ni nemogoč. Že obstoječi krvodajalci so na krvodajalske akcije vabljeni po SMS-vabilu, novi pa se morate naročiti sami. S klicem na najbližji transfuzijski center se dogovorite za termin in že takrat se opravi prvo preverjanje, ali ste primerni ter zdravi za darovanje krvi. Ko obiščete transfuzijski center ob dogovorjenem terminu, vam bodo pred vstopom še izmerili telesno temperaturo in ponovno preverili ustreznost za darovanje.

 

 

 

POTEK ODVZEMA

 

Krvodajalci se morate na odvzem krvi ustrezno pripraviti. Na odvzem morate priti spočiti in zdravi ter ne smete biti tešči. Najbolje je, da za zajtrk pojeste nemasten obrok ter spijete čaj, sok ali kavo. Vožnja avtomobila je po odvzemu krvi odsvetovana, zato svetujemo, da se na odvzem pripeljete z javnim prevozom ali s spremstvom.

 

 

 

Ob vstopu v transfuzijski center se mora vsak obiskovalec z osebnim dokumentom prijaviti na info-točki. Nato izpolnite vprašalnik o bolezenskih stanjih ter informacije, ki bi lahko na kakeršen koli način vplivale na kakovost darovane krvi. Opravi se enostaven in neboleč odvzem krvi iz palca, s čimer se izmeri raven hemoglobina, prav tako pa se izmeri tudi krvni pritisk, ki je lahko razlog za nezmožnost darovanja. Tu se ob prvem obisku tudi določi orientacijska krvna skupina AB0. Sledi še krajši pogovor z zdravnikom, ki presodi, ali ustrezate pogojem, in že lahko darujete kri.

 

 

 

Zadnji korak je seveda samo darovanje krvi, ki ob pomoči sposobnih in prijaznih zdravnikov mine v nekaj minutah. Vse, kar potrebujete, je, da se zleknete na stolu ter stiskate žogico, ki pospeši pretok krvi. Celotni proces tako poteka zelo kratek čas, prinese pa nepopisljivo zadovoljstvo. Za pogumno delo vsak darovalec prejme še okusno malico za okrepčanje. Na dan odvzema krvodajalcem svetujemo počitek in izogibanje večjim naporom, prav tako pa je čez dan treba zaužiti čim več tekočine. Telo nadomesti celice v nekaj dneh po odvzemu, tekočine pa že po nekaj urah. Pojavi se lahko tudi omotica, vrtoglavica, slabo počutje, v najhujšem primeru pa izguba zavesti. Ti pojavi so redki in v zelo blagih oblikah ter hitro izzvenijo.

 

 

 

Zanimiva izkušnja, ki sem jo doživela sama! Eden od zdravnikov mi je med potekom zaupal, da je spoznal svojo ženo, ko je pri njem darovala kri. Še en razlog več za darovanje!

 

 

 

POZITIVNI STRANSKI UČINKI DAROVANJA

 

Ne le, da lahko nekomu rešimo življenje, darovanje krvi lahko pomaga tudi našemu zdravju. Pojav prevelikih zalog železa v krvi lahko v starejših letih povzroči veliko težav, kar pa lahko z darovanjem zmanjšamo, saj tako izločimo odvečno železo. Posledično zmanjšanje železa v krvi pripelje tudi do manjše verjetnosti za srčni napad in kap. Še več, zmanjša lahko tudi verjetnost za kar nekaj vrst raka, kot je rak na pljučih in jetrih. Za piko na i pa se ob doniranju krvi pokuri kar 650 kalorij in to kar med sedenjem na stolu.

 

 

 

Darovanje krvi ima kar nekaj pozitivnih posledic za naše zdravje, najpomembnejša pa je občutek ponosa, da smo naredili nekaj dobrega za sočloveka. Ker je na žalost samo dobrih 30 % vseh ljudi primernih za darovanje krvi, je potreben vsak posameznik, ki to lahko naredi. Zato le zavihajte rokave in darujte kri!

 

 

 

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS