Kako do dela, pri katerem ti zjutraj ne bo težko zlesti izpod odeje?

Da so delovne izkušnje tisto, kar šteje, že vemo. Pa vendar se nam včasih zdi, da je do tega, kar bi radi delali, tako težko priti. Preberi si nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali, da lažje prideš do službe, zaradi katere boš zjutraj z veseljem vstal, se osamosvojil od staršev in brez problemov poskrbel zase.

Resnost je prvi korak do dobrih odnosov.

Seveda si lahko dobre volje, to ni še nikoli nikogar ubilo. Bodi pa resen, ko poveš, kdaj prideš na delovno mesto in ko obljubiš, kaj znaš. Če ti slučajno na dogovorjen dan ne uspe priti zaradi kakšne neodložljive obveznosti, vzemi v roke telefon ali natipkaj e-mail z opravičilom, zakaj te ne bo. Tisti, ki išče nekoga in računa na to, da se pojavi, te je klical zato, ker želi, da bo neko delo opravljeno, ne pa da bo čakalo še nekaj dni. Včasih je treba npr. zložiti omare že prav isti dan in čisto nič prav ne pride, če se oseba, ki je obljubila, da pride, ne pojavi. Na ta način izkažeš do delodajalca neresnost, ki ti jo bo ob naslednjem poskusu nastopa pri njem, težko opravičil. Poleg tega pa se delodajalci med sabo pogovarjajo. In saj veste, dober glas seže v deveto vas, slabši pa še dlje. Zaradi neresnosti se res ne splača zapreti vrat še drugje.

Samoiniciativnost vedno obrodi sadove.

Če začneš z delom že zelo zgodaj, še v srednji šoli, nihče ne bo pričakoval, da imaš že veliko izkušenj, zato bo treba poprijeti za enostavna dela. Kljub temu, da pri opravljanju tovrstnih del ne rabiš posebnega znanja, to še ne pomeni, da se dela lotiš neodgovorno. Tisti, ki ti bo delo zaupal, bo zelo vesel, če boš zraven še kaj vprašal, predlagal izboljšanje nekega procesa, se zanimal za morebitne dodatne naloge ali na kakšen drugačen način pokazal zanimanje za delo. Velikokrat se začne pri opravljanju zelo osnovnih opravil, na podlagi samoiniciativnosti, želje in predanosti pa kasneje lahko prideš do odgovornejših nalog, ki so lahko povezane s študijem, ki ga obiskuješ.

Mama ne sodi na razgovor.

Super je, da te starši usmerjajo, zatakne pa se, ko bi želeli vse narediti namesto tebe. Ja, že res včasih to paše, ampak nekje mora biti meja. Si predstavljaš, da tvoja mama pride s tabo na razogovor za službo? Če je tvoj odgovor ja, potem pričakuj, da delodajalec v drugo ne bo odtipkal tvoje telefonske številke. Mama naj še naprej vestno opravlja svoj poklic, ti pa se dokaži pri svojem. Delodajalec namrečišče le eno, odgovorno osebo in ne dveh .

Ne pusti se izkoriščati.

Se ti je zgodilo, da ti je delodajalec obljubljal nekaj, dobil si pa čisto tretje? Se mogoče ni držal obljubljenega plačila, delovnika, so bile naloge, o katerih sta se dogovorila drugačne? Probaj se z njim še enkrat pogovoriti o vseh podrobnostih dela, če pa se zgodi, da se tudi potem ne drži začrtane poti, ne imej slabe vesti, kose od njega posloviš. Priporočamo ti še, da o tem obvestiš svoj študentski servis, ki bo pri napotitvi ostalih študentov k istemu delodajalcu previdnejši. Tudi delodajalec je tisti, ki se mora držati dogovorjenega, zato imaš vso pravico tudi ti reči ne.

Preizkusim se tudi v poklicih, ki mojim staršem niso všeč.

Čeprav smo zrasli pod isto streho, ni nujno, da bomo opravljali tisti poklic, ki ga naši starši ali jim je všeč zaradi takih ali drugačnih vzrokov. Postavi se zase, preizkusi se v tistem, kar te veseli in tudi oni bodo na koncu srečni, ko bodo videli, da njihov otrok dela tisto, kar ga osrečuje, se iz službe vrača vesel in zna to srečo deliti tudi z drugimi.

Študentsko delo te pripelje do super službe.

Raziskave in statistike kažejo, da se okrog 2/3 študentov redno zaposli v enem izmed podjetij, kjer so prej opravljali študentsko delo. Zato je še kako smiselno, da se zlasti proti koncu šolanja, preizkusiš v podjetju, kjer se vidiš tudi po diplomi. Pa tudi sicer, kar 70 odstotkov študentov in dijakov pritrjuje, da jim je študentsko delo pomagalo pri spoznavanju trga dela in podjetij, pravtako dve tretjini ocenjujeta, da jim je študentsko delo pomagalo pri spoznavanju lastnih potencialovin določanju poklicnih ciljev.

Pri pripravi teksta nam je na pomoč priskočil e-Študentski Servis.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS