Kako minimalno pakirati za naslednje potovanje?

Angleški pregovor pravi: »Pack less. Travel more.« Obstaja mnogo razlogov za minimalno pakiranje preden se odpravljate na izlet ali potovanje. Najbolj očiten razlog je seveda čas: minimalno pakiranje vam bo prihranilo ogromno časa pred, med in po potovanju, prihranilo pa vam bo tudi stres; konec je skrbi, ali bodo vaše stvari ustrezale kovčku ali nahrbtniku. Ne pozabite tudi na prihranek denarja, še posebej pri potovanju z letalom, saj vam ob pičli prtljagi ne bo treba plačati dodatnega stroška za prtljago. 

 

 

Res je, da se vse to lepo sliši, pa vendar: kako lahko besede spremenimo v dejanja? Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako se lahko pred naslednjim večjim potovanjem dobro pripravite in minimalno pakirate.

 

 

1.Naredite seznam

 

Vsaj teden dni pred potovanjem zapišite seznam stvari, za katere mislite, da jih boste potrebovali. Dobro premislite o vsakem predmetu na seznamu in se vprašajte, ali določeno stvar zares potrebujete. Če seznama ne naredite, boste bolj nagnjeni k temu, da s seboj vzamete nepotrebne stvari. Izdelava seznama vam da manevrski prostor in čas, da razmislite o nujnosti vsakega posameznega predmeta. Na koncu boste ugotovili, da je tretjina stvari na seznamu v resnici nepotrebna. 

 

 

2. Načrtujte svoja oblačila

 

Pogosta napaka, ki vodi v prekomerno pakiranje, je, da s seboj vzamemo stvari, za katere mislimo, da jih bomo nosili, in ne stvari, za katere vemo, da jih bomo oblekli. Naravno je, da želimo svobodo izgleda in da želimo biti pripravljeni na nepričakovane dogodke, vendar je treba pristati ne preudarnost!

 

 

3. Zvijte oblačila

 

Zvijanje oblačil vam lahko pomaga pri boljši organizaciji vaše prtljage: pomaga vam videti, kaj imate v celoti, namesto, da stvari namečete drugo na drugo. Prav tako vam zavijanje oblek zmanjša možnost, da se oblačila zmečkajo. Če si s seboj vzamete več kot en par čevljev, se splača, da nogavice spravite v čevlje. 

 

 

4. S seboj vzemite oblačila, ki ne potrebujejo likalnika

 

Med daljšim potovanjem bo neizbežno prišlo do pranja perila. To se seveda razlikuje od pranja v udobju vašega doma, saj na potovanju ne boste imeli toliko časa kot doma. Nastanitve, kjer boste med potovanjem spali, najverjetneje ne bodo imele likalne deske in likalnika, ampak le pralni stroj in sušilec. Zato je pametno s seboj vzeti oblačila, ki ne potrebujejo veliko pozornosti in dela – s seboj vzemite vsakdanja in udobna oblačila. Vaša najljubša srajca lahko ostane kar doma. 

 

 

5. Pakirajte oblačila za 7, maksimalno 10 dni

 

Neverjetno je, kako dolgo lahko preživite z majhno omaro. Oblačil vami ni treba zamenjevati vsak sleherni dan; če je majica, ki ste jo danes nosili čista in ne zaudarja, ni nobene prepreke, da je ne bi nosili tudi jutri! In ne sklicujte se na mnenja drugih; večini ljudi je vseeno ali sploh ne opazi, kaj ste nosili prejšnji dan. Prav tako ima večina nastanitev, kot so hostli in Airbnb-ji dostop do pralnih strojev, kjer si svoja oblačila lahko operete. 

 

 

6. Pakirajte oblačila, ki se zlahka posušijo

 

Če je le mogoče, si s seboj vzemite oblačila, ki ne potrebujejo veliko časa za sušenje. Ne pozabite: najhitrejši način, kako se kos oblačila posuši, je, da ga nosite na sebi!

 

 

7. Pozanimajte se o vremenu destinacije, v katero se odpravljate

 

Vremenska napoved je običajno daleč od resnice in velikokrat napačna. Namesto da gledate, kakšno vreme bo na točno določen dan, se raje pozanimajte, ali je destinacija, v katero se odpravljate, razmeroma mokra, vetrovna in kakšno vreme je pričakovati na določen letni čas. S tem predznanjem boste veliko lažje pripravili seznam in spakirali stvari, ki jih boste na potovanju zares potrebovali. 

 

 

8. S seboj vzemite vsestranske predmete

 

Pri oblikovanju kombinacij oblačil vam lahko pomagajo vsestranski kosi, ki jih lahko kombinirate s praktično vsem. Na primer: črne hlače, preproste majice s kratkimi rokavi, ki ne potrebujejo veliko napora in se prilegajo k vsakemu stilu. Kar se tiče ostalih predmetov, je s seboj dobro imeti večnamensko milo, ki je prav tako uporabno kot šampon in čistilo za obraz. 

 

 

9. Prenesite si avdio in e-knjige

 

Če boste vprašali ljudi, kaj je predmet, brez katerega si ne znajo predstavljati potovanja, vam bo večina zagotovo odgovorila »Knjiga!«. Branje knjige med letom, vožnjo z vlakom, v kavarni, med postankom po naporni hoji po tujem mestu … takšna rutina ima na potovanju seveda dodatno vrednost in je za mnoge nepogrešljiva. Vendar težava nastane pri prostoru, ki ga knjiga med prtljago zavzame. Med nami je zagotovo veliko knjižnih molov, ki jim ena knjiga tekom potovanja ne zadostuje. Možna rešitev je, da si naložite aplikaciji, kot sta Audible in Kindle, in s tem prihranite prostor med svojo prtljago.

 

 

10. Zmanjšajte velikost denarnice in ročne prtljage

 

Preden se odpravite na potovanje vam svetujemo, da izpraznite svojo denarnico in pregledate vsako kartico posebej ter premislite, ali jo zares potrebujete. Prav tako vam svetujemo, da si vzamete (ali kupite, če je še nimate) majno žepno denarnico, ki ne zavzema preveč prostora. Kar se tiče ročne prtljage, vam svetujemo, da vsebino le-te vključite na svoj pred-potovalni seznam in s seboj vzemite res nujno, tj. powerbank, majhna ključavnica, robčki, čepki za uho in ostale nepogrešljive malenkosti. Prav tako razmislite o tem, ali zares potrebujete veliko ročno prtljago; manjša je veliko bolj uporabna kot morda mislite. 

 

 

11. Minimizirajte spominke

 

Tekom potovanja ali izleta boste seveda videli kakšen spominek, ki si ga boste zares želeli. S tem seveda ni nič narobe! Vendar premislite, preden boste sprejeli odločitev o nakupu spominkov. Namesto velikih in lahko lomljivih spominkov kupite majhne, lokalne in etično pridelane spominke, ki zlahka najdejo prostor med vašo prtljago. S tem se izognete prenatrpanemu nahrbtniku ali kovčku in povrh vsega podpirate lokalna podjetja in gospodarstvo.

 

 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS