Kako naj se učim?

 

Začela se je matura. Stresno obdobje, ki vključuje nešteto ur branja, cel kup flomastrov različnih barv, litre energijskih pijač in mnogo neprespanih noči. Pa je to res najboljši način? Kaj pa, če bi našli boljšega?

 

 

Spanec

Verjetno mi ni treba poudarjati, koliko škode naredimo, če pred pomembnim izpitom ne spimo. Čeprav se zdi, da se lahko v noči pred izpitom veliko naučimo, se pogosto zgodi, da je učinek ravno obraten. Zaradi pomanjkanja spanca hitreje izgubimo koncentracijo in pozabimo še tiste stvari, ki smo jih prejšnji dan znali. Ravno zato je bolj pomembno, da se naspimo, kot pa to, da še nekaj ur sedimo pred odprto knjigo, saj si ne bomo zapomnili ničesar.

 

 

 

Učne ure

Učenje je veliko bolj učinkovito, če si ga organiziramo v krajše učne ure. Namesto, da bi se učili 6 ur brez premora, si učenje raje razdelimo na dele, ki trajajo približno uro in pol do dve uri vsak, po tem pa obvezno naredimo premor. Pomembno je tudi, da si za vsako učno uro zastavimo cilj. Tako bolje organiziramo tudi snov, ki jo moramo predelati.

 

 

 

Povej naprej

Čeprav flomastri in markerji različnih barv pritegnejo našo pozornost med učenjem, niso nujno najboljša ideja. Večkrat se zgodi, da dobimo že podčrtano knjigo ali zapiske, kar pa je lahko zavajajoče, saj so lahko podčrtani podatki tudi nepomembni. Bistvo bomo lažje izluščili, če bomo morali snov razložiti nekomu drugemu. Tako bodo naši možgani informacije organizirali na bolj logičen način, kar pomeni tudi to, da bomo znali kompleksnejše stvari razložiti na bolj preprost način.

 

 

 

Testi

Tudi, če se nam zdi, da ne znamo ničesar, je svoje znanje pred začetkom učenja dobro preveriti s poskusnim testom. Tako ugotovimo, koliko že znamo, in popravimo napake pri odgovorih, ki jih nismo poznali. Dokazano je namreč, da se nam naše napake vtisnejo globoko v spomin, zato je večja verjetnost, da si bomo pravilen odgovor bolje zapomnili, če smo prvič odgovorili napačno. Dobro je tudi rešiti kakšen test po končanem učenju, saj tako zopet preverimo, koliko znamo, prav tako pa smo bolj samozavestni, saj nam je gotovo šlo bolje kot na prejšnjem testu.

 

 

 

Distrakcije

Gotovo veste, kaj sledi. Ja, telefoni. Med učenjem jih je najbolje pustiti na drugem koncu sobe (na tihem načinu, seveda), sicer nam oči neprestano begajo od zapiskov do ekrana, ki se zasveti ob vsakem obvestilu. Prav tako se odsvetuje poslušanje glasbe med učenjem, saj postanemo bolj pozorni na melodijo in ritem, kot na to, kar preberemo. Skratka, glasbo in telefon si pustimo kot sprostitev med odmorom.

 

 

 

Pri vsem tem pa še vedno velja tisti kliše, ki smo ga vsi že neštetokrat slišali: zaupajte vase in v svoje sposobnosti! In ne pozabite, da zmorete veliko več, kot si mislite. In na čokolado. Ne pozabite na čokolado.

 

 

 

 

 

 

Odbor za dijake Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS