Kako se učiti

Novo študijsko leto je v polnem teku in s tem tudi priložnost, da svoje učne navade dovršimo ali postavimo na noge. Da pa bo izpitno obdobje potekalo kar se da gladko, je treba svoje navade temu ustrezno prilagoditi že sedaj. Učenje je proces in ne nekaj, kar osvojimo čez noč.

 

 

 

1) Organizacija časa

 

Da se boš izognil stresnemu dnevu pred kolokvijem ali izpitom, ti svetujemo, da si pripraviš študijski plan. Pripravi si urnik, ki ti bo omogočal dovolj časa za učinkovito pripravo, in ne pozabi na to, da je predelano snov treba tudi ponoviti. Zelo pomembno je tudi, da se plana držiš, a si hkrati dopuščaš dodaten čas za snovi, katerih kompleksnost te preseneti. Dober študijski plan ti bo pomagal, da boš med učenjem miren in skoncentriran, saj se ti s pripravo ne bo mudilo. Ne pozabi v plan vključiti tudi časa za počitek in pavze.
Če si šele na začetku vzpostavljanja študijskih navad, ti svetujemo, da so časovni intervali učenja na začetku krajši. Čez čas se bo tvoja koncentracija izboljšala, efektivno učenje pa bo zato lahko potekalo dlje časa na enkrat.

 

 

 

2) Priprava okolja

 

Za nemoteno učenje je potrebno primerno okolje. Poskrbi, da je tvoja miza urejena in dobro osvetljena. Ne pozabi na prezračevanje in svež zrak v prostoru. Priporočljivo je tudi, da elektronske naprave ne predstavljajo distrakcije. Najbolje je, da telefon izklopiš ali pa pustiš v drugem prostoru. Če si eden tistih, ki za učenje potrebuje glasbo v ozadju, ti svetujemo, da si izbereš daljši set in se tako izogneš potrebi po menjavi pesmi. Raziskave kažejo, da k učenju najbolje pripomore instrumentalna glasba brez petja.

 

 

 

3) Aktivno sodelovanje

 

Na predavanja pridi pripravljen kolikor se le da. S seboj imej gradivo, ki ga za uro predvidi profesor, pospravi telefon in sodeluj. Ko delaš zapiske, razmišljaj o tem, kar pišeš in logičnih povezavah ter smiselnosti zapisanega. V kolikor ti kaj ni jasno, se ne boj vprašati. Če ti na katero od ur ne uspe priti, si pravočasno zagotovi zapiske.
Aktivno sodelovanje je sicer tudi ena od tehnik učenja, a je hkrati tudi priprava, saj ti bo nadaljnje učenje in ponavljanje zares olajšala.

 

 

 

Zgoraj navedeno so osnovni predpogoji za lažje in bolj zbrano učenje. Ko si na študijsko sejo pripravljen, je čas, da razmisliš o metodah, ki jih lahko uporabiš, da ti bo snov lažje dojemljiva in se ti bo prej vtisnila v spomin. Za to lahko uporabiš sledeče pristope:

 

 

1) Miselni vzorci

 

Prva in zagotovo najbolje poznana metoda so miselni vzorci. Ti so namenjenivzspostavitvi povezav med temami, boljši organizaciji, vizualizaciji ter povzemanju snovi. Ker gre za povzemanje, vsebujejo le glavne informacije in tako poudarjajo pomembnost tem.

 

 

 

2) Aktivni vpoklic (»Active recall«)

 

Znanstveno je dokazano, da večkratno branje istega gradiva velikokrat rezultira v prepričanju, da prebrano obvladamo. Kar pa za večino ne drži. Ko snov preberemo dovoljkrat, nam samo besedilo postane znano, to pa še ne pomeni, da smo si vsebino zapomnili. Pri vsebinah, ki temeljijo na teoriji, ti svetujemo, da zapiske zapreš in naglas ali v mislih ponoviš prebrano oziroma snov poskušaš razložiti s svojimi besedami.

 

 

 

3) Preizkus

 

V veliki večini učbenikov imaš po vsakem poglavju na voljo testna vprašanja. Ko z učenjem za dan zaključiš, poskusi odgovoriti na vprašanja, ki si jih pokril. Tako boš vedel, kaj ti gre dobro in v katero snov bo potrebno vložiti dodaten trud. Vprašanja si lahko zastaviš tudi sam ali se za to dogovoriš s kolegi.

 

 

 

 

Za konec bi še svetovali, da ne čakaj na motivacijo. Le-ta pride in gre. Disciplina je tista, ki je odvisna od tebe in je popolnoma v tvojih rokah. Želimo ti uspešno študijsko leto!

 

 

 

 

 

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

 

 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS