Avtorici: Jasmina Kokol in Tamara Lacić   Ker se zavedamo, da je zdravje zagotovo najpomembnejše v posameznikovem...

Vsi dobro vemo, da študentsko življenje ni sestavljeno zgolj iz učenja. Velikokrat naš vsakdan zapolnjujejo tudi problemi s profesorji, neustrezno sestavljena izpitna literatura, brskanje po spletu za novimi študijskimi pravili in seveda cela gora obštudijskih dejavnosti in zabav, na katerih je udeležba seveda obvezna. Toda ali se dejansko zavedamo, kdo se z zgoraj naštetimi stvarmi ukvarja in poskrbi, da imamo do njih dostop? Vsaka fakulteta je namreč sestavljena iz različnih organov, ki skrbijo za nemoten potek študijskega življenja in vseh dejavnosti, ki se mu pritičejo.

Vsem študentom, ki so si želeli študirati na prestižni Moskovski državni univerzi M. V. Lomonosova, sedaj ni več potrebno v Rusijo – 20. novembra 2017 so v Kopru namreč uradno odprli podružnico moskovske državne univerze, ki je prva podružnica znamenite univerze v Evropski uniji.

Dolenjska regija se po novem lahko ponaša z lastno univerzo – z 19. novembrom je postala pravnomočna odločitev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), ki je v Novem mestu akreditirala peto univerzo v Sloveniji in sicer Univerzo v Novem mestu. Zasebno univerzo, ki jo je NAKVIS akreditiral 21. septembra 2017, sestavljajo 4 novomeške članice in sicer Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko, Fakulteta za poslovne in upravne vede, Fakulteta za tehnologije in sisteme in Fakulteta za zdravstvene vede, ki so bile že prej del zasebnega visokošolskega središča v Novem mestu.

9. novembra 2017 - V Državnem zboru RS so poslanci in poslanke sprejeli novo novelo Zakona o visokem šolstvu (ZViS). Novela ZViS bo pomembno vplivala na vse študente in študentke, ki so jim bile v začetku letošnjega študijskega leta neupravičeno odvzete marsikatere socialne pravice.

Veliko študentov po dokončani višji strokovni šoli želi nadaljevati svoj študij na visokošolskem ali univerzitetnem študijskem programu, še več študentov tekom študija ugotovi, da bi radi zamenjali študijski program znotraj fakultete ali se prepisali iz visokošolskega na univerzitetni študijski program ali obratno. Pa je to možno?

Kaj je interdisciplinarnost, kakšne so njene prednosti in slabosti? Kako in na kakšen način lahko popestrimo svoj študij, si preberite v spodnjem prispevku.

Svetovni trendi izvajanja študija na daljavo se selijo tudi v slovenski prostor. Čedalje več fakultet ponuja možnost pridobitve izobrazbe preko interneta, čeprav se študij na daljavo zaenkrat pojavlja le v obliki izrednega študija.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS