Kje zapravljamo, a se tega niti ne zavedamo?

Vsak študent se vsaj enkrat vpraša, kje bi lahko privarčeval kak evro, ki bi ga lahko namenil za potovanja, nov računalnik ali druge stvari. Velikokrat obupamo, še preden zares začnemo varčevati, ali pa nam nujni nepredvidljivi stroški izčrpajo vse, kar smo uspeli prihraniti.

Nikoli lačni po nakupih

Ne le, da smo Slovenci precej slabi glede količine zavržene kupljene hrane, ampak tudi zanjo zapravimo kar velik del naših sredstev. Zato je dobro, da si pred nakupom hrane pripravimo nakupovalni listek in se ga držimo. Ne dovolimo si, da nas premami vonj žemljice ali pa pogled na veliko čokolado z lešniki.

Prvo pravilo nakupovanja pravi: nikoli lačen po nakupih! Če se tega držimo, so tudi naši možgani bolj zbrani in bomo zneska na blagajni bolj veseli, kot če bi  s polic v košaro nalagali vse, kar nam je všeč.

Bolje investirati v en kvaliteten kos

Po nepremišljenem zapravljanju nas velikokrat zanese tudi pri nakupu oblačil in obutve. Razprodaje so tako mamljive in vedno bi lahko imeli kako novo majico ali športni rekvizit. Ob začetku vsakega letnega časa preglejmo omaro in v njej poiščimo, kaj vse že imamo in kaj nujno potrebujemo.

Bolje je investirati v en kvaliteten kos oblačila ali obutve, ki je osnoven in nam lahko služi več sezon. Majhni nakupi, tudi če gre le za 10 eur na mesec in jih v resnici ne potrebujemo, nanesejo na leto kar 120 eur.

Doma pripravljena malica

Tudi pri pripravi malice lahko prihranimo. Če med delom ali na fakulteti vsak dan malico jemo zunaj, zanjo zapravimo bistveno več, kot če bi si jo pripravili doma. S sabo lahko vzamemo oreščke, skuto s sadjem, narezano sadje, polnozrnate krekerje, energijske kroglice, lahko pa si že zvečer pripravimo kuhano malico. Riž s piščancem in zelenjavo, zelenjavna juha ali tortilje s poljubnim nadevom so odlična, hitra in cenovno ugodna rešitev.

Enostavno varčevanje

Prepričanje, da nam majhne razvade polepšajo dan, je lepo. Ampak ali ste vedeli, da nas kavica na dan v celem letu stane več kot 250 eur? Namesto tega lahko s prijatelji kavo spijemo doma ali pa namesto tega druženje združimo s sprehodom ali obiskom brezplačne prireditve ali razstave.

Ker pa nekateri ne zmoremo dneva začeti brez kave na poti v službo ali pa nam je edina motivacija za učenje in opravljen izpit nakup nove torbice, lahko tudi varčujemo vsak na svoj način.

Zato vas pozivamo k preprostemu letnemu izzivu, ki ga zmoremo vsi. Če vsak dan, ko pridemo domov, iz denarnice damo v »pujska« samo en euro, imamo ob koncu leta na kupčku kar 365 eurov.

Več o tem, kako lahko vsak dan nekaj privarčujete, preberite na povezavi.

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS