Klub belokranjskih študentov

 

Upravna enota UE Črnomelj in UE Metlika – 1431 študentov

Občine: Črnomelj, Metlika in Semič

Klub belokranjskih študentov (KBŠ) je največja mladinska organizacija, ki združuje mlade, predvsem študente in dijake, njegovo delovanje pa je že od takrat naprej usmerjeno predvsem v kreativno aktivnost mladih. S široko zastavljenim programom aktivnosti skušajo zajeti kar najširši krog dejavnosti mladih, ki stremijo k pozitivno usmerjenim ciljem, saj verjamejo, da je prav aktivna udeležba mladih v prostoru javnega diskurza izjemno pomemben element v nadaljnjem razvoju Bele krajine. Društvo redno izvaja projekte predvsem na področju kulture in športa, s sofinanciranjem diplomskih nalog s področja Bele krajine podpirajo raziskovalno delo članov in jih obenem spodbujajo k vrnitvi na rodno grudo, z razpisom za sofinanciranje mladinskih dejavnosti pa spodbujajo delovanje mladih na vseh področjih.

Klub belokranjskih študentov skuša belokranjskim študentom in dijakom ponuditi čim več različnih obštudijskih dejavnosti, ki jih brez KBŠ-ja v Beli krajini ne bi bilo, oz. ne bi bile dostopne študentskemu žepu, obenem pa finančno in tehnično podpira večino mladinskih društev (KUD Plac, ŠD Partizan Semič, ŠTD Vinica …) in skupin v Beli krajini ter projekte Teden kulture na placu, Športno poletje v Semiču in druge. Posebej dobro sodelujejo z Mladinskim kulturnim klubom Bele krajine (MKK), s katerim so leta 2004 ustanovili tudi prvi mladinski center v Beli krajini – MC Bit.

Črnfest, najodmevnejši projekt KBŠ, je celomesečni avgustovski festival v režiji mladih aktivistov Kluba belokranjskih študentov in Mladinskega kulturnega kluba BK, ki združuje otroški program klovnov, čarodejev in predstav; kanček gledališča in stand-up komedije ter veliko dobre godbe, takšne in drugačne, tuje in domače, s ciljem, da je enostavno »Dobro za vse«.

EtnoFolkFest, glasbeni festival ‘world music’ glasbe, organizira društvo že od leta 2003 kot spremljevalno prireditev  najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji Jurjevanja v Beli krajini. Na odprtem dvodnevnem festivalu v centru Črnomlja se potrudijo ponuditi prav posebna glasbena doživetja glasbenim sladokuscem. Namen festivala je ponuditi mladim drugačno zvrst glasbe, s katero se ne srečajo vsak dan.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS