Klub vrhniških študentov

 

Upravna enota Vrhnika – 1255 študentov

Občine: Borovnica, Log Dragomer, Vrhnika

Začetki KVŠ segajo v leto 1999, ko je le-ta v zdajšnjih prostorih kluba Zakon zamenjal Mladinski center Vrhnika. Vizualna zasnova kluba je sad diplomske naloge dveh mladih arhitektov, ki sta pozneje na Vrhniki predlagala kar nekaj urbanističnih rešitev. K nastanku KVŠ so pomembno prispevali tudi člani gledališke skupine Dejmo stisn’t teater, ki so utemeljitelji festivala Cankarjada, uspešen začetek pa jim je omogočil ravno klub. Ta je v tistem času nudil pomembno podporo tudi skupinam Racija, Hic et nunc in Minusi.

Skozi desetletje delovanja, se je v klubu uspel izoblikovati bogat kulturni in tudi športni program. Danes ima klub reden celoletni cikle koncertov, organizira otroške počitniške delavnice, ure rekreacije, različne tečaje, likovne in fotografske razstave, jam sessione, gledališke predstave,  različne izlete, potopisna in izobraževalna predavanja ter študentom nudi različne ugodnosti.

V KVŠ spodbujajo razvoj mladega umetniškega potenciala, zato že več let zapored organizirajo razpis imenovan Odprti oder. Na tega se lahko prijavijo mlade lokalne, še neuveljavljene glasbene skupine. Komisija v sestavi predstavnikov kluba nato izbere najboljše med prijavljenimi, ti pa se nato predstavijo na Zakonovem koncertnem odru.
Z nastopom glasbeniki pridobijo začetne odrske izkušnje, ki dodatno motivirajo njihovo ustvarjalnost.

Tradicionalni enotedenski gledališki festival Cankarjada (v letu 2012 bo organiziran že 17. leto zapored) sestavljajo ulično gledališče, impro predstave, stand up, klasične dramske točke, vsako leto pa ga zaznamuje tudi večer (ali dva), namenjen koncertom. Vse prireditve v sklopu festivala so brezplačne, medijsko najodmevnejša prireditev KVŠ pa je v zadnjih letih svoja prizorišča uspela razširiti tudi na sosednje kraje.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS