Krvodajalska akcija KIŠ

Območno združenje Rdečega križa Idrija tudi letos organizira zimsko krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v Osnovni šoli Idrija po naslednjem razporedu:
+ sreda, 6. februar – 7.00-13.00
+ četrtek, 7. februar – 7.00-14.00
+ ponedeljek, 11. februar – 7.00-13.00

K udeležbi pa vabi tudi Klub idrijskih študentov v okviru projekta “Častim pol litra”.

Študenti, študentske, dijaki in dijakinje namreč ob udeležbi na krvodajalski akciji prejmejo simbolično darilce za spodbudo. Pa vendar morda najprej poglejmo še
nekaj pomembnih podatkov o krvodajalstvu.

Kdo lahko daruje kri? Vsak, ki:
– je dobrega zdravja,
– med 18 in 65 let starosti,
– tehta vsaj 50 kg,
– zadnje mesece ni imel večje operacije,
– v zadnjem letu ni prejel transfuzije,
– moški, ki vsaj tri mesece ni daroval krvi,
– ženska, ki vsaj štiri mesece ni darovala krvi in v zadnjem letu ni bila noseča.

Ustrezni nadomestki za kri žal ne obstajajo

Nadomestkov za kri, ki bi bili povsem ustrezni, žal še ni, zato ostaja uporaba pripravkov iz krvi edina možnost izbire pri določenih oblikah zdravljenja. Kri, ki jo darujete krvodajalci tako ostaja nenadomestljiva za bolnike. V Sloveniji namreč po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino potrebujemo 350 krvodajalcev na dan – vsakih 5 minut namreč v Sloveniji nekdo potrebuje kri.

Koliko krvi mi bodo odvzeli?

Po priporočilih Sveta Evrope volumen polne krvi pri enkratnem odvzemu ne sme preseči 13 % celotnega volumna krvi. Da bi enak volumen krvi lahko dajali vsi krvodajalci, ki so težji od 50 kg, so določili standardni odvzemni volumen 450 ml.

Če bi odvzeli manjši volumen krvi, iz nje ne bi mogli pripraviti krvnih komponent, ki bi ustrezale predpisanim standardom. V tem primeru bi morali bolniku dajati določeno krvno komponento večjega števila krvodajalcev, kar pa pomeni za prejemnika večje tveganje za prenos nalezljivih bolezni in druge zaplete.

V kolikšnem času telo nadomesti odvzeto količino krvi?

Že med samim odvzemom krvi pride do prerazporeditve krvi v krvnem obtoku, zato krvni pritisk ne pade. V nekaj urah po odvzemu se volumen krvi normalizira s prehodom tekočine iz tkiv v žile. V tem času je pomembno, da krvodajalec popije dovolj tekočine. Plazemske beljakovine se obnovijo v nekaj dneh, krvne celice pa se obnovijo deloma takoj s sproščanjem iz notranjih zalog in deloma s pospešenim nastajanjem novih celic v kostnem mozgu. Krvne ploščice se tako nadomestijo v nekaj dneh, rdeče krvne celice pa v dveh do treh tednih. Najdlje se pri rednem dajanju krvi (večkrat letno) obnavljajo zaloge železa. Prav zaradi tega dajanje krvi ne sme biti pogosteje kot vsake 3 mesece za moške in 4 mesece za ženske.

Pa še namig – Krvodajalci bomo menda dlje ostali mladi!

Častiš pol litra