Laški akademski klub

 

Upravna enota Laško – 932 študentov

Občine: Laško, Radeče

Laški akademski klub je prostovoljno, samostojno, nepridobitno, izvenštudijsko združenje študentov občin Laško in Radeče, ki so se povezali z namenom druženja, izmenjave izkušenj in kulturno-umetniškega ustvarjanja. LAK je bil ustanovljen leta 1957 kot okostje za prirejanje vsakoletnega brucovanja – sprejemanja zelenih novopečenih študentov med stare bajte. Leto kasneje se je začelo prirejati akademske plese, kamor se je povabilo tudi starše brucev in nekdanje študente z družinami. Tako interno brucovanje kot akademski ples jim je uspelo ohraniti do danes. Brucovanje in akademski ples ostajata osrednji prireditvi, v kateri vložijo največ truda. Pomemben del delovanja so tedenski sestanki, na katerih načrtujejo nadaljnje projekte. Študentom in dijakom, ki pristopijo k LAK-u, ponudijo več ugodnosti: od subvencioniranih kart za kino, koncerte, bowling, vezave diplomskih in magistrskih nalog, do ugodnih izletov (Bratislava, Beograd, Gardaland, Dolenjska).

Akademske plese prireja LAK že od leta 1958. Pred plesom poteka iniciacijski obred sprejema zelenih brucev v krog razgledanih in izobraženih ljudi. Presvetlo Zeleno carstvo še zadnjič skliče zeleno brucad in jo skusi pred občestvom presvetlih starih bajt ter se prepriča, iz katerega zelenega oneta še morda kdaj kaj bo. Bruce je treba skusiti do potankosti, jim vsaditi spoštovanje in ponižnost do Zelenega carstva, akademije, starih bajt in Križevačkih statutov. Tradicija in izročilo prejšnjih generacij, ki nas navdajata s ponosom in z zavezanostjo k LAK-u.

Lakov tradicionalni fotografski natečaj kLAK je potekal že peto leto in ima veliko prepoznavnost med ljubitelji fotografije, saj dosega že mednarodne razsežnosti. Naloga projekta kLAK je vzpodbuditi fotografsko žilico med ljudmi, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s fotografijo. Priložnost ponuja prav vsem generacijam. Najboljši avtorji so nagrajeni za svoj trud ter imajo obenem svoja dela razstavljena, saj večina prijavljenih avtorjev te možnosti pred sodelovanjem na našem natečaju še ni imela.

Ostali večji projekti kluba so tradicionalni izlet po vinskih kleteh, Brucovanje, Predbožični koncert, Novoletni izlet, Žur v Ljubljani, LAK-ov Aquasplash, Adrenalinski dan, poletni izlet, Turnir generacij in potopisna predavanja.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS