Manj svečk za manj grobov in 1. november

1. november je dan, ko po celem svetu praznujemo in se spominjamo tistih, ki smo jih izgubili. Vsak narod in celo vsaka oseba se individualno odloči, kako bo žalovala, in tako ta praznik za vsakogar poseduje drugačen pomen. V Sloveniji je tradicionalen način obujanja spomina na preminule prižiganje sveč na grobovih ter prinašanje cvetja in ikeban. Ker pa ta način predstavlja udarec za potrošniške denarnice in še bolj za naravo, se poskušajmo letos na ljubljene raje spomniti drugače.

Dan mrtvih se v vsaki državi praznuje drugače, na Filipinih denimo poteka v obliki tridnevnega rajanja, prežetega z veseljem, barvami, glasbo in plesom. Umrlih se spominjajo s pozitivnim odnosom in tako slavijo življenje. V Mehiki prav tako ta dan posvečajo veselju, plesu, glasbi in petju, ker po njihovem umrli ostanejo del skupnosti tudi po smrti, saj živijo v spominu in duhu. Po drugi strani pa v Kanadi izražajo sočutje in spoštovanje z darovanjem sredstev v določene humanitarne namene. Tako je nastala tudi ideja za ekološko-humanitarno akcijo »Manj svečk za manj grobov« fundacije Svečka. Letos že dvanajsto leto zapored organizirajo akcijo, s katero zbirajo sredstva za humanitarne namene. Letos bodo ta sredstva namenjena Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči, ki bo tako lažje pomagala tistim, ki se borijo za življenje. Moto vseslovenske akcije je »pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo«, s čimer nas opominjajo, da lahko tudi z reševanjem drugih obujamo spomin na preminule.

Poleg donacij pa obstaja še mnogo drugih načinov, s katerimi lahko izkažemo spoštovanje našim ljubljenim, obenem pa še vedno skrbimo za svet okoli nas. Čeprav sveče simbolizirajo luč ter nam predstavljajo upanje, s katerim se v družinskem krogu poklonimo preminulim, lahko to storimo tudi drugače. Letno v Sloveniji prižgemo namreč kar 15 do 20 milijonov sveč, kar se pretvori v 60 olimpijskih bazenov odpadkov. Večina teh sveč konča na odlagališču, saj vsaka prižgana sveča pomeni odpadek, za vso to plastiko pa letno zapravimo približno 30 milijonov €!

Ohranjanje spomina na pokojne ni povezano s količino prižganih sveč. Dovolj je že, da se nanje spomnimo kadarkoli med letom in ne samo na 1. november. Obstaja veliko alternativ, kako lahko preminulim izkažemo spoštovanje in nanje ohranjamo spomin. Kadarkoli lahko obiščemo grobove s šopkom cvetja, lahko kar tistega s travnika, ali pa z ikebano, ki bo tam ostala dlje časa. Postavite lahko leseno svečko z večnim plamenom, uporabite steklene sveče, ki so za večkratno uporabo ali pa še bolje, solarne sveče. Nenazadnje pa čedalje bolj raste priljubljenost prisrčnih kamenčkov, poslikanih s svečami. Kamenčke lahko poslikate tudi s cvetjem, spomini iz življenja z ljubljeno osebo ali pa s čim drugim. Glavni namen vseh teh spominkov in okraskov je navsezadnje obujanje spominov na preminule in povezovanje, za kar ne potrebujemo kupov denarja in škodovanja naravi.

Letos se tako na drugačen način poklonite preminulim in obenem pomislite tudi na vse, ki trenutno trpijo in potrebujejo pomoč ter na vse prihodne generacije na našem planetu. Nenazadnje je glavni namen dneva spomina na mrtve, da se spomnimo na njih in na vse skupne trenutke, ki smo si jih delili. Če se tega spominjamo večkrat, pa še toliko lepše.

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS