Matura 2021

Kljub prednostnemu cepljenju maturantov datumi maturitetnih izpitov ostajajo nespremenjeni.

V petek, 9. aprila 2021, so Dijaška organizacija Slovenije (DOS), Dijaška skupnost Ljubljana (DSL), Dijaška skupnost Maribor (DSM) in Obalna dijaška skupnost (ODS) Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poslale odprto pismo v zvezi z izvedbo letošnje mature, ki jo bo opravljalo 16.000 dijakov. V pismu so dijaki zopet opozorili na to, da se kvaliteta izobraževanja na daljavo ne more primerjati s kvaliteto pouka v živo v razredu, najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da še vedno niso prejeli natančnih informacij o tem, kako bo letošnja matura sploh potekala – prvi pisni izpit pa je na sporedu že 4. maja 2021.

Dijaki so v pismu postavili številna konkretna vprašanja v zvezi z izvedbo letošnje mature, na primer, kaj se bo zgodilo v primeru, če bodo nekateri dijaki v času mature prestajali karanteno, ali bo za dijake pred maturitetnimi izpiti nujno testiranje na Covid-19, kako se bo ob velikem številu dijakov, pozitivnih na Covid-19, zagotovilo ustrezne varnostne ukrepe pri pisanju mature ter ali lahko dijaki pričakujejo kakšne dodatne prilagoditve splošne in poklicne mature.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pri vsem tem poudarja, da sta predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenila, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba matura ni problematična ter da lahko poteka nemoteno. Odzvala pa se je tudi predsednica komisije za splošno maturo Marina Tavčar, ki je zavrnila očitke, da se komisija ni ustrezno odzivala na opozorila ravnateljev, dijakov in staršev, saj so dijakom omogočili podaljšanje rokov za izvedbo internih delov mature, prav tako pa so naredili nekaj vsebinskih prilagoditev. Predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular dodaja, da bodo dijaki pred začetkom maturitetnih izpitov še nekaj časa hodili v šolo in bodo pravočasno dobili vse potrebne informacije, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc pa zagotavlja, da bodo vgradili tudi »varovalke za ranljive skupine«.

Dijake pa je razburila tudi novica ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki je v sredo, 14. aprila 2021, povedal, da bo vlada začela s prioritetnim cepljenjem dijakov, ki bodo letos opravljali maturo, da bi tako vsem omogočili enakopravno opravljanje maturitetnih izpitov. Sprva je želela vlada maturo zamakniti za mesec dni, vendar se je nato odločila, da se bo matura izvajala na predvidene datume. Maturante cepijo s cepivom AstraZeneca, vendar za cepljenje ni veliko prijav; v Ljubljani se je na cepljenje prijavilo 1255 maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi letošnje mature, v Mariboru 244, v Celju 122, v Kopru 102, na severnem Primorskem pa 308.

Možnost prednostnega cepljenja v Dijaški organizaciji Slovenije pozdravljajo, vendar pa predsednica Maja Kalin poudarja, da mora biti cepljenje izvedeno čim prej ter da se zagotovi, da dijaki med pisanjem maturitetnih izpitov ne bodo imeli nepotrebnih stranskih učinkov. Za prednostno cepljenje mlajših oz. mladinskih delavcev se trenutno zavzemajo na Mladinskem svetu Slovenije in na Mladinski mreži MaMa, saj so prepričani, da lahko mladinsko delo in neformalno izobraževanje v živo pripomoreta tudi k reševanju duševnih stisk mladih.

Najpomembneje je, da so kljub vsemu datumi maturitetnih izpitov ostali nespremenjeni, sicer bi to gotovo vplivalo tudi na vpis na fakultete. Vsem maturantom želimo, da bi letošnjo maturo opravili s čim boljšim uspehom.

Odbor za šolstvo Zveze ŠKIS