Na Zvezi ŠKIS zaskrbljeni nad novim vodstvom MIZŠ

Ob imenovanju nove ministrice za izobraževanje, znanost in šport na Zvezi ŠKIS izražamo zaskrbljenost. Ministrica namreč ni seznanjena s problematiko visokega šolstva, kar njeno sposobnost za reševanje strukturnih problemov visokega šolstva postavlja pod vprašaj. Od ministrice Markež pričakujemo veliko mero odgovornosti in pripravljenost na dialog, ki se bo odražala v dejanski ureditvi področja visokega šolstva. 

Visoko šolstvo ima že vrsto let velike strukturne težave. Politika jih je reševala z oblikovanjem enostranskih predlogov zakonov, ki pa niso bili usklajeni z deležniki. Ob imenovanju nove ministrice za izobraževanje, znanost in sport, Klavdije Markež, Zveza ŠKIS izraža zaskbljenost. 

Ministrica pravi, da ni seznanjena s težavo prekarnosti. Študenti se na tej točki sprašujemo o primernosti novega vodstva, ki je kot kaže brez celovitega uvida v problematiko visokega šolstva in ni seznanjeno niti z medijsko najbolj odmevnimi težavami. Ob teh dejstvih imamo na Zvezi ŠKIS velike pomisleke in se sprašujemo, ali bo ministrica sploh lahko reševala strukturne probleme visokega šolstva. Želimo si, da bo, kot je ob imenovanju že obljubila, tokrat res vzpostavljen dialog s študentskimi organizacijami, sindikati in ostalimi deležniki.

Javno visoko šolstvo potrebuje ureditev, ki ga bo zaščitilo pred interesi zasebnega kapitala. Zadnji predlog ZVIS-a je bil z deležniki v celoti zavrnjen, saj je na univerzo gledal kot na stvar korporativnega upravljanja, ne pa kot temelj znanosti in raziskovanja. Po mnenju Zveze ŠKIS mora ministrica uskladiti delo in delovati v interesu dostopnega in kvalitetnega javnega izobraževanja.

Vlada v Resoluciji o Nacionalnem programu visokega šolstva 2011–2020 poudarja, da je »visokošolsko izobraževanje za Republiko Slovenijo prednostno, še posebej v sedanjem obdobju svetovne gospodarske krize«. Takšen je bil pogled Ministrstva za izobraževanje, znanost in sport, vendar se je hitro izkazalo, da gre res zgolj za pogled. Morda so naša pričakovanja tokrat nekoliko večja. Na Zvezi ŠKIS od Ministrstva pričakujemo, da preneha z dolgoletnim zanemarjanjem visokega šolstva in neprestanim menjavanjem ministrov, saj s tem dokazuje, da Slovenija ne premore politične odgovornosti, ki bi vodila k dejanskemu reševanju položaja visokega šolstva. Vendar smo, zaradi nuje po novem zakonu o visokem šolstvu, študenti znova pripravljeni na konstruktivno sodelovanje pri reševanju problemov v zakonu.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS