Nacionalni posvet o socialnem položaju študentov zazrt v iskanje rešitev

V ponedeljek 27. maja je v Družbenem domu Grosuplje potekal prvi Nacionalni posvet Študentske organizacije slovenije o socialnem položaju študentov. Posveta se je udeležilo okoli 50 gostov, poleg študentov tudi predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Regionalnih razvojnih agencij, Mladinskega sveta Slovenije, Socialnega inkubatorja, e-študentskega servisa, Zavoda za zaposlovanje RS, predstavnik Zveze svobodnih sindikatov in sindikata Mladi Plus, predstavnica Javnega sklada RS za podjetništvo ter mladi podjetniki.

V uvodnih nagovorih sta pomen posveta poudarila predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc in predstavnica Javnega sklada RS za podjetništvo, Maja Tomanič Vidovič. Oris socialnega položaja mladih pri nas so predstavili Luka Špoljar, vodja odbora za socialo in zdravsstvo ŠOS, Goran Lukič iz ZSSS in sindikata Mladi Plus ter Barbara Gogala iz Zavoda za zaposlovanje RS.
Jedro posveta so predstavljale 4 delavnice, v katerih so gostje iskali rešitve in izboljšave, ki bi spodbujale kadrovsko štipendiranje (delavnico sva vodila predstavnika Zveze ŠKIS Jasmina Zahirović in Marko Ruperčič), podjetništvo med mladimi, iskanje učinkovitih aktivnih politik zaposlovanja in zavest o pomenu neformalno pridobljenih delovnih izkušenj že v času izobraževanja. Predstavljene rešitve z delavnic bo ŠOS promoviral pri svojih zahtevah po spremembah v slovenski zakondaji in preko izvajanja lastnih projektov.
Na zaključni okrogli mizi, ki je nosila naslov kot sam posvet: ”Delo danes, kariera jutri” so mnenja o izpostavljenih problematikah soočili mladi podjetnik Peter Korun (A.s.K.), državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič ter že omenjeni Mitja Urbanc (ŠOS), Goran Lukič (ZSSS), Barbara Gogala (ZRSZ).
Ugotovitve s posveta bodo kmalu objavljene tudi na spletni strani Študentske organizacije Slovenije.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS