Napake pri dodatkih k štipendijam

Zveza ŠKIS in Študentska organizacija Slovenije opozarjata na nepravilnosti pri dodeljevanju dodatka za bivanje pri štipendijah za leto 2012/13. Na Zvezi ŠKIS opozarjamo vse študente, prejemnike štipendij, ki jih podeljuje Republika Slovenija (državne in Zoisove), da ste pozorni na odločbe, ki so začele prihajati na vaš naslov. Ugotavljamo namreč, da je zaradi različnih informacij, ki smo jih študenti pridobili z različnih naslovov, prišlo do zmede, predvsem pri dodeljevanju dodatka za bivanje.

Študentom svetujemo, da v primeru prejema odločbe, ki upravičencu neupravičeno zavrne možnost prejemanja dodatka za bivanje, po spodaj priloženih tipskih pritožbah (zahvala Študentski svetovalnici!) napišete pritožbo zaradi neupravičene nedodelitve dodatka za bivanje. Za to imate čas dva tedna po prejemu odločbe za letošnje leto.

Zveza ŠKIS opozarja ministrstvo, da je takšno ravnanje nedopustno. Javni sklad in Centri za socialno delo so zahtevali priložitev najemne pogodbe oziroma potrdila o začasnem prebivališču, ki bi imeli začetek veljave že pred 1. 10. 2012. Kot je predvsem študentom jasno, nekateri v tem času še niso bivali v kraju izobraževanja, drugim se je status tekom leta spremenil. Glede na to, da je štipendist dolžan štipenditorju sporočiti spremembo, ki vpliva na prejemanje štipendije, se sprašujemo, zakaj v tem primeru sporočitev spremembe nima posledice v prejemanju štipendije. Zadeva je še toliko bolj nesmiselna v primeru prejemanja državne štipendije, za katero lahko polnoletni dijak ali študent zaprosi tekom leta.

Takšno delovanje nasprotuje tudi pravnemu načelu predvidljivosti, saj gre za delovanje po internih navodilih med ministrstvom in Javnim skladom, ki ni transparentno zapisano niti v zakonu, niti v pravilniku, niti razpisu. Na Zvezi ŠKIS lahko to razumemo le kot provokacijo in še enega izmed ‘nenamernih’ varčevalnih ukrepov.

Pritožba – dodatek na bivanje

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS