NAVODILA ZA KLUBE ZOPER NEVARNOST ŠIRJENJA NALEZLJIVE BOLEZNI SARS-CoV-2

Pozdravljeni,

kot ste verjetno že zasledili v medijih, je Vlada Republike Slovenije sprejela nekatere ukrepe
in priporočila, s katerimi naj bi zajezili širjenje koronavirusa.

 

Z 10. marcem 2020 je začela veljati nova Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa, in sicer se je meja s 500 oseb znižala na 100. Vendar pa Ministrstvo za zdravje opozarja, da se zaradi povečanega epidemiološkega tveganja premisli o smiselnosti organiziranja prireditev tudi z manjšim številom ljudi.

 

Tudi Zveza ŠKIS se pridružuje priporočilu Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da ponovno premislite o prestavitvi vseh dogodkov zaprtega tipa, tudi tistih, kjer se zbira manj kot 100 ljudi. Če se za izvajanje le-teh vseeno odločite, pa poskrbite za preventivne ukrepe (nekaj navodil najdete tudi v prilogi) in redno spremljajte priporočila NIJZ. Do nadaljnjega se odsvetuje tudi fizično izvajanje občnih zborov za sprejetje Pravilnika o nabavi. Klubi lahko občni zbor v izrednih primerih izvedete na daljavo, četudi je v statutu predvideno, da morate biti prisotni na občnem zboru fizično. Več o tem pa boste izvedeli v prihodnjem tednu.

 

Tudi znotraj Zveze ŠKIS smo se odločili za odpovedi oziroma prestavitve nekaterih projektov, in sicer je odpovedan dogodek Škisova štorklja (ostajata le še razpis za klube in natečaj za otroke), na poznejši datum pa so prestavljeni projekti Škisov zajtrk, Očistimo Slovenijo, Informativni pregledi KKDK in Urgentna Škisova akademija. Do nadaljnjega tudi trenerji Zveze ŠKIS ne bodo izvajali delavnic na študentskih klubih. Prav tako do nadaljnega ne bomo izvajali uradnih ur. V tem obdboju bomo dosegljivi  preko e-pošte, natančneje na info@skis-zveza.si.

 

Nekateri klubi ste izrazili željo, da bi Zveza ŠKIS zagotovila razkužila. Znotraj Zveze se trudimo, da bi zadevo uredili, vendar pa se moramo vsi zavedati, da je trenutno razkužila težko dobiti že v manjših količinah, kaj šele v večjih. Zato tu apeliramo na klube, da poskusite zadevo urediti sami. Če se Zveza uspe dogovoriti za tipsko pogodbo, pa boste v najhitrejšem možnem času obveščeni.

 

Na tem mestu se nam zdi pomembno opozoriti, da bo imelo širjenje bolezni vpliv tudi na gospodarstvo, zato posledično pričakujemo upad koncesijskih dajatev. Priporočamo, da v tem času s svojimi sredstvi ravnate kar se da racionalno.

 

Predlagamo, da za vse relevantne informacije in novosti glede širjenja koronavirusa ter preventivnih ukrepov spremljate spletno stran NIJZ (www.nijz.si). Za ostale informacije pa se lahko vedno obrnete tudi na Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS (Nika Bukovšek, vodja odbora – nika.bukovsek@skis-zveza.si, 040 239 817). Upamo, da se bo situacija čim prej umirila.

 

Lepo vas pozdravljam.

Miha Zupančič
predsednik Zveze ŠKIS in Sveta ŠOLS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS