Ni Photoshopa? Ni panike!

Brezplačne spletne aplikacije za grafično oblikovanje

Želiš oblikovati vabilo na zabavo, zanimivo in interaktivno predstavitev na faksu, plakat za dogodek, ki ga organiziraš, novo naslovnico na Facebooku, vizitke, brošure … pa ne znaš uporabljati Adobovih orodij za oblikovanje? Ni Photoshopa? Ni panike! Zate smo našli dve alternativi, s katerima boš lahko izrazil svojo kreativnost in brezplačno pripravil grafične vsebine za različne priložnosti.

CANVA

Canva je spletna aplikacija, v kateri lahko oblikuješ praktično vse: od predstavitev, plakatov, objav za družbene medije, naslovnic za Facebook, letakov, pisem, življenjepisa do kolažev fotografij, vizitk, programskih listov in brošur. Oblikuješ lahko tudi svojo spletno revijo in jo pripraviš za tisk.

Oblikovanja se lahko lotiš s pomočjo mnogih predlog, v katere vstaviš svojo vsebino, fotografije, elemente različih oblik, besedilo, ozadja, grafe … Ob povezavi računov lahko vstavljaš fotografije tudi neposredno iz Facebooka, Instagrama ali Dropboxa. Če gre za interaktivno predstavitev, lahko vstaviš tudi video direktno iz Youtuba.

Največji plus? Osnovna aplikacija je brezplačna za uporabo, tvoji projekti pa se ob registraciji shranjujejo in jih lahko kadarkoli odpreš in popraviš. Ob nadgradnji na verzijo pro, katero lahko 30 dni koristiš brezplačno, pa boš lahko med drugim spreminjal velikosti ustvarjenih datotek ter izbiral med več kot 1000 pisavami. Do aplikacije lahko dostopaš na računalniku, tablici in pametnem telefonu, zato so oblikovalska orodja vedno na dosegu. Da jo umeščamo v vrh brezplačnih aplikacij za oblikovanje, pa je razlog tudi v tem, da vse ponujene pisave podpirajo šumnike, aplikacija pa je na voljo v slovenskem jeziku.

BE FUNKY

Prav tako kot Canva je tudi Be Funky dostopen na spletu. Z njim lahko urejaš fotografije, ustvarjaš kolaže fotografij ali pa grafično oblikuješ vse od plakatov do vabil in vizitk v poljubni dimenziji. Ob registraciji se na račun shranjujejo nedonkočana dela, zato imaš vedno možnost popravkov. Oblikuješ in urejaš lahko že obstoječe fotografije, ki jih preneseš iz računalnika, Facebooka, Instagrama, Google Driva ali shranjenih projektov Be Funky.

Kot pri Canvi lahko tudi tukaj oblikuješ čisto novo podobo v različnih dimenzijah, aplikacija pa ti ponuja tudi različne predloge, ki jih lahko po svoje izpopolniš in preoblikuješ.

Tudi tukaj je velik plus, da lahko do svojega računa dostopamo preko spletne aplikacije na računalniku, telefonu ali tablici. Osnovna verzija je brezplačna, lahko pa se odločiš za nadgradnjo, ki ti omogoča profesionalno oblikovanje in urejanje fotografij. V primerjavi s Canvo pa moramo biti malce bolj izvirni pri izbiranju pisav, ki podpirajo šumnike, saj izbor le-teh ni tako širok, prav tako pa je aplikacija na voljo le v angleškem jeziku.

Obe aplikaciji brezplačno ponujata neskončno možnosti za ustvarjanje kreativnih vsebin. S kančkom ustvarjalnosti lahko tako tudi sami preizkusimo svojo ustvarjalnost in oblikovalske sposobnosti, če pa bi želeli še korak dlje, se lahko odločimo tudi za zakup profesionalnih orodij, ki jih ponujata aplikaciji, s katerimi dobimo popolno svobodo za ustvarjanje in oblikovanje.

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS