Nov priročnik Zveze ŠKIS

Mladi za mlade: Nič o mladih brez mladih

V mesecu septembru se je v organizaciji Mednarodnega odbora Zveze ŠKIS odvil mednarodni projekt “Youth to Youth: Nothing about the young people without the young people!”, kjer so se srečali mladi iz različnih evropskih držav. Projekt se je izvajal kot izobraževalni seminar in nastali so uporabni rezultati za širšo množico mladih, ki delujejo v mladinskem organiziranju. Projektna skupina mladih se je odločila rezultate deliti še z ostalo mladino, zato so pripravili priročnik v angleškem in slovenskem jeziku.

Projekt Mladi za mlade: Nič o mladih brez mladih je bila priložnost za mlade, da povedo kar želijo, da prenesejo teorijo v prakso in osvojijo nova znanja in veščine. Namen projekta je bil spodbuditi mlade k aktivnem sodelovanju na sklopu delavnic, ki vključujejo tematike, s katerimi se mladi srečujejo pri mladinskem delu, v procesu izobraževanja, v življenju, itd. Skozi delavnice so osvojili različna znanja, poskrbelo se je za prenos izkušenj, ustvarilo nove stike, oblikovalo nove tehnike, metode in modele. Poskrbeli smo, da smo na enem mestu ujeli mlade z različnimi problemi, s skupnimi značilnostmi in različnimi rešitvami. Skupina mladih iz različnih koncev Evrope se je odrazila kot dobra ekipa, znotraj katere je bilo posameznikom omogočeno učenje, pridobivanje in prenos znanja.

– Mladinsko delo skozi oči mladih

– Zakaj je mladinsko delo pomembno?

– Motivacija mladih za mladinske akcije

– Mladi za mlade

To so osnovni tematski sklopi, na katere so se osredotočili mladi pri pripravi priročnika, ki bo služil kot sredstvo za prenos izkušenj aktivnih mladih na svoje mlajše kolege. Priročnik govori o trenutni družbi in času, v katerem živimo. Osredotočamo se s številnimi težavami. Vlada, lokalne skupnosti in ostali segmenti družbe govorijo o mladih,  vendar mladih ne vključujejo v to diskusijo. Ko se mladi, ki delujejo v mladinskem sektorju, odpravijo na občine, da bi pridobili informacije, ki so vezane na mlade v lokalnem okolju, je na srečo tam zastopniški resor mladih, a kaj ko so zastopniki interesa mladih vedno zaposleni uslužbenci, ki po definiciji niso več mladi. Mladi se dandanes sprašujejo, kako si ostali vodilni sploh upajo govoriti o mladih, imeti javne govore, dajati intervjuje o mladih, če tega ne počnejo s pravim namenom in mladih ne vključujejo v debate, ki jih zadevajo.

Sam projekt prinaša izredno uporabne rezultate, ki jih projektna skupina mladih ne želi zadržati zase, temveč deliti s čim več mladimi. V dobri veri, da je v današnjem času veliko mladih, ki se želijo srečati s samim projektom, so doseženi rezultati predstavljeni v priročniku.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS