Novoletna zaobljuba: Leto 2014 bo mobilno!

Letos imam posebno novoletno zaobljubo – tiste običajne se me seveda še vedno držijo, več spanja, več branja, več gibanja, več smeha – ta pa je malo bolj nova. Leto 2014 naj bo mobilno.

Kup štipendij je razpisanih za najrazličnejše programe, zadnje čase se niti bolj naravoslovno ali tehnično usmerjeni ne morejo pritožiti, da zanje manjka programov mobilnosti. Pravkar je na primer razpisana štipendija Likarjevega sklada za Tehnično univerzo München, spregledati pa ne velja tudi Splošne štipendijske sheme Indijskega sveta za kulturno sodelovanje ter Fulbright generacije 2014 in 2015.

In zakaj bi se odpravili na študij v tujino? Ker v tujini razširiš svoja obzorja na prej nepredstavljive globalne razsežnosti, spoznaš nove kulture, nove prijatelje in predvsem do podrobnosti samega sebe, svoja prepričanja in vrednote. Ni ga boljšega načina, da se naučiš novega tujega jezika, si izboljšaš zaposlitvene možnosti in obenem še potuješ. Pred nekaj leti sem se udeležila zaposlitvenega sejma, kjer nam je spregovorila mlada zaposlena ženska o svojem zaposlitvenem zagovoru. Niso je vprašali, če je njeno povprečje dosegalo 9,5 in ne, če je prejela pohvalo za diplomsko delo. Ne pravim, da je to pravilo, a vprašali so jo tri stvari: Znaš tuje jezike? Si kdaj dlje časa bivala v tujini? Si opravila kakšno pripravništvo?

In prav slednjih se v zadnjih dneh prav tako nikakor ne manjka. Po tvojih znanjih sprašujejo na primer International Elias Canetti Society, Associated Press Global News, predstavništvo Evropske komisije, European Centre for Modern Languages, Svetovna trgovinska organizacija, MSCI Inc.! Nanje se je potrebno prijaviti relativno zgodaj glede na odhod, kar nam seveda oteži odločitev, po drugi strani pa imamo tako dovolj časa za pripravo na odhod v tujino in ureditev vseh potrebnih formalnosti.

Da pa bi pridobili vsaj občutek, kako izgleda bivati v tujini in delovati v multikulturnem okolju, pa se velja poslužiti neštetih možnosti, ki jih ponujajo mladinske izmenjave in usposabljanja, ki jih vsebuje tudi novi program Erasmus+, o katerem smo že pisali. Novost je predvsem združitev najrazličnejših programov za mobilnost mladih in programov vseživljenjskega učenja na enem skupnem imenovalcu, ta pa se deli v ključne ukrepe: Učna mobilnost, Sodelovanje za inovacije in dobre prakse, Reforma politik, Jean Monnet in Šport.

Kljub spremembah med mladimi najbolj priljubljeni programi izmenjav, usposabljanj in Evropske prostovoljne službe ostajajo, za globalne projekte prostovoljstva pa se velja ozreti tudi k organizaciji, ki je v Sloveniji na tem področju najmočnejša in je pred kratkim objavili nov, posodobljen seznam dolgoročnih prostovoljskih projektov na najrazličnejših koncih tega sveta.

Izgovorov imamo, kadar se je treba odločiti, ogromno. Kaj če se izgubim, kaj če bom imel/-a domotožje, kaj če mi bo dolgčas – so tukaj povsem odveč. S tistimi resnejšimi pa se je treba tudi nekoliko bolj resno spopasti. Ker velika večina držav “zahoda” ni poceni, je tukaj rešitev odločitev za države v razvoju, ker letalske karte niso majhen zalogaj, se je treba zavedati, da je skok čez mejo lahko zelo majhen, pa se že znajdemo v povsem drugačnem okolju, k vsemu temu pa pripomorejo še zelo veliki deleži sofinanciranja izmenjav s strani Evropske unije in različne štipendije (na voljo so tudi takšne za krajše študijske obiske v tujini), si pa je zanje potrebno vzeti več časa in volje.

Naj vaše novoletne zaobljube presežejo klišejsko hujšanje, prenehanje s kajenjem in dokončno odločitev, da letos pa čisto zares zaključite faks. Na steno pripnite zemljevid sveta, kupite si škatlico raznobarvnih risalnih žebljičkov in začnite svojo pot okrog sveta.

Naj bo 2014 mobilno vam želi Mednarodni odbor Zveze ŠKIS!

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS