Ob mednarodnem dnevu boja proti zlorabi drog

26. junij – Urad Združenih narodov za droge in kriminal je 26. junij razglasil za mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami. Ta dan je od leta 1987, ko so ZN sprejeli posebno deklaracijo o zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogami, posvečen dvigovanju osveščenosti o nevarnostih, ki jih predstavljajo nedovoljene droge.

V organizacijah, ki se ukvarjajo s to problematiko, ugotavljajo, da se uporaba drog povečuje, najbolj razširjene pa so med mladimi. Povečuje se tudi število novih drog. Po podatkih ZN skoraj 200 milijonov ljudi na svetu vsaj enkrat na leto zlorablja prepovedane droge, kot so kokain, halucinogeni ali opijati. Od teh jih je 25 milijonov zasvojenih z drogami. Vsako leto zaradi bolezni, povezanih z drogami, umre 200.000 ljudi. Razširjenost uporabe drog med mladimi je več kot dvakrat višja kot med splošno populacijo.

Pri reševanju tovrstnih problemov lahko širše družbeno okolje na različne načine pripomore k učinkoviti preventivi pred zlorabo drog. Najpomembnejša dejavnika sta družina in šola, prav tako pa še različne socialne in zdravstvene institucije, policija, mediji ter druge organizacije.

Ker je pojavnost zlorabe drog najvišja med mladimi in ker so ravno mladostniki najbolj perspektivna družbena skupina, si moramo še toliko bolj prizadevati, da jih zaščitimo pred škodljivi posledicami zlorabe drog.

 

Avtor: Neža Sovinc

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS