Objavljen je razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2014/2015

Dijaki zadnjih letnikov so zaključili ali zaključujejo maturo, študenti izpite, a počitnice so vse bližje. Kljub temu, da marsikomu misli že večkrat pobegnejo na morje, je potrebno za brezskrbne počitnice postoriti še nekaj reči. Poiskati primerno študentsko sobo ali stanovanje zagotovo sodi mednje.

Prva skrb vsakega študenta je imeti v času študija streho nad glavo. Da bi se študentom pomagalo pri reševanju problematike finančno dostopnega bivališča, je bil v Sloveniji prvi študentski dom zgrajen že leta 1950 v Rožni dolini v Ljubljani. Do danes je bilo v Ljubljani tako zgrajenih 28 študentskih domov, v Mariboru 15 in na Primorskem dva. A ker postelj v študentskih domovih še vedno ni dovolj za vse, nam država omogoča pridobitev subvencije za bivanje pri zasebniku, odločimo pa se lahko tudi za tretjo, finančno najmanj ugodno rešitev, torej bivanje v sobi/stanovanju brez prejemanja subvencije.

Kako do sobe v študentskem domu?
Študentski domovi vsako leto objavijo Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih. Razpis za študijsko leto 2014/15 je že objavljen: https://www.stud-dom-lj.si/bivanje/razpisi. Glede na to, ali si že prej prejemal subvencijo za bivanje ali ne, obstajata dva različna roka, oba v sredini avgusta. V obeh primerih obrazec izpolniš na https://portal.evs.gov.si/bivanje/. Vendar pozor, bodi previden kateri obrazec izpolnjuješ; če boš subvencijo koristil prvič, izpolni obrazec ‘Prošnja za sprejem bivanja v študentskem domu (prvi vpis)’, če pa želiš subvencijo samo podaljšati pa izpolni obrazec ‘Podaljšanje bivanja v študentskem domu’. Zaradi nepravilno izbranega obrazca ti lahko namreč prošnjo zavrnejo in tako ostaneš brez možnosti koriščenja subvencije za tekoče leto.
Cene postelj v študentskih domih se gibajo med 40 in 120 €, glede na študentski dom in vrsto sobe.

Bivanje pri zasebniku s subvencijo
Če izpolnjuješ pogoje za sprejem v študentski dom, vendar bi raje bival pri zasebnikih s prijatelji ali sam, lahko prav tako oddaš prošnjo za bivanje in se namesto za študentski dom opredeliš za bivanje pri zasebniku ter na ta način kandidiraš za subvencijo bivanja.
Obrazec izpolniš na https://portal.evs.gov.si/bivanje/. Subvencioniranih sob je precej manj kot mest v študentskih domovih (razen na Univerzi na Primorskem). Lastniki sob od države na razpisu dobijo mesečno subvencijo, za katero vam morajo znižati najemnino. Letos je ta subvencija znašala 32  evrov, najemnina, ki jo je določil lastnik, pa najmanj 60 in največ 120 evrov, v kar pa niso všteti mesečni stroški plina, vode, elektrike ipd.

Pri zasebniku brez subvencije
Pozoren bodi na stanovanja in sobe, ki se oddajajo na črno in brez možnosti prijave začasnega bivališča. Naš nasvet je, da si urediš svoj status v najetem stanovanju, saj ti bo le tako zakon ščitil pravice. Ker pa je iskanje stanovanj na trgu velikokrat težavno, so študentske organizacije pripravile spletne strani, kjer lahko najdeš stanovanja, ki jih oddajajo zasebniki. Proste sobe in stanovanja lahko poiščeš na različnih spletnih straneh kot so:  https://www.bolha.com/nepremicnine/stanovanja/, https://www.dostop.si/kamrica.aspx, https://www.cimri.si/, https://www.uni-info.si/ ali na oglasni deskah vaše fakultete.  Cene so zelo različne, za enoposteljno sobo boste v Ljubljani odšteli od 120 pa vse do 250 evrov, na Obali od 150 do 200, v Mariboru pa od 100 do 250 evrov.  Končna cena je običajno odvisna od lokacije, starosti in opremljenosti stanovanja.

Veliko študentov se tako na začetku odloča med študentskim domovom in zasebno sobo. Na odločitev vsekakor vpliva veliko dejavnikov; stanarine pri zasebnikih so namreč bistveno dražje kot v javnih domovih kljub dejstvu, da so subvencije za bivanje pri zasebnikih višje kot tiste za javne domove. Po drugi strani pa ti bivanje v sobi pri zasebniku  omogoča več zasebnosti in miru za učenje, a če se rad družiš z ljudmi, je vsekakor boljša izbira študentski dom, kjer interakcij med študenti ne manjka.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS