»Nikoli ni bilo vprašanje, ali matura bo, pač pa, v kakšni obliki.«

V ponedeljek, 7. 12. 2020, je potekal Nacionalni posvet o izvedbi mature 2021, ki ga je organizirala Dijaška organizacija Slovenije. Kot gostje so se dogodka udeležili tudi ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec, predsednica Državne komisije za splošno maturo dr. Marina Tavčar Krajnc, predsednik Državne komisije za poklicno maturo dr. Boris Dular ter direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc, posvet pa je prek Zooma in prenosa na Facebooku spremljalo več kot 500 ljudi.

 

 

 

Dijaki so predstavili izsledke regionalnih posvetov, ki so potekali v tednu od 23. 11. do 27. 11. 2020. Opozarjali so na to, da zaradi izvajanja pouka na daljavo nimajo vsi dijaki enakih pogojev, veliko pa jih za to sploh nima primerne opreme. Prav tako si želijo, da bi imeli možnost pridobiti več ocen ter da se nematuritetni predmeti ne bi zanemarjali. Skrbi jih, kako bodo izvedli vse laboratorijske in terenske vaje, strokovne ekskurzije, obvezno prakso ter naredili izdelek za 4. predmet. Navedli so še nekaj predlogov, kako bi lahko maturo 2021 prilagodili – npr. več formul na polah za matematiko, možnost izbiranja med dvema listkoma na ustnem delu mature, ukinitev vaj in izdelovanje izdelka –, najpomembneje v tem trenutku pa je, da do konca decembra izvejo točne datume pisnih in ustnih izpitov.

 

 

 

Stroka seveda na izvedbo mature 2021 gleda drugače in opozarja, da se vedno sprejemajo t. i. »paketi« odločitev, saj posamezna sprememba ni dovolj. Predvsem želijo poudariti, da je kljub vsemu treba držati ustrezen nivo izobrazbe in pridobljenih kompetenc, zavedajo pa se, da bo letos potrebne nekaj več fleksibilnosti. Veliko prilagoditev je že predvidenih, npr. tretjina več formul na polah za osnovno raven matematike in polovica več formul na polah za višjo raven matematike, spremenjen način ocenjevanja laboratorijskih in terenskih vaj, slovnica in esej v materinščini ne bosta na isti datum. Ostale spremembe bodo narejene v skladu z epidemiološko sliko.

 

 

 

Vsi udeleženci so se strinjali, da mora biti prioriteta vrnitev dijakov zaključnih letnikov v šolske klopi, posledično pa tudi vzpostavitev javnega prometa in odprtje dijaških domov. Vlada je na prejšnji seji že sprejela, da se bodo dijaki v šolo vrnili v rumenem scenariju, torej ko bo izpolnjen pogoj, da bo dnevno število okužb manj kot 600 ter hospitaliziranih manj kot 500.

 

 

 

Upajmo na najbolje, vsem dijakom zaključnih letnikov pa želimo veliko uspeha na maturi 2021!

 

 

 

 

 

 

Odbor za šolstvo

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS