Odziv – protest dijakov “zahtevamo šolo”

Mladi dijaki so februarja na ulicah Maribora protestirali in s tem izražali svoje nestrinjanje s šolanjem na daljavo ter pozivali vlado k spremembam ukrepov na področju šolanja v času epidemije in vrnitvi k pouku. Vsaj šest znanih pobudnikov iniciative Zahtevamo šolo je po protestu prejelo vabilo na sodišče, kjer se bodo morali zagovarjati zaradi kršenja Zakona o nalezljivih boleznih, saj naj bi z organiziranim zbiranjem resno ogrožali zdravje ljudi.

 

 

 

Zveza ŠKIS pri tem podpira dijake, ki so se zaradi pomanjkanja dialoga odločili povezati v iniciativo in zagovarjati svoje interese ter stališča, jih mirno posredovali, pri tem odgovorno spoštovali medsebojno razdaljo, nosili maske ter upoštevali vsa druga navodila NIJZ. Zagovarjali so svojo pravico do šolanja na ustavno zavarovan način –  z mirnim protestnim zbiranjem. Dijaki so vseskozi opozarjali na različne vidike problematike šolanja na daljavo, njihov glas pa je dobil moč ravno na protestih, ki so jih videli kot zadnjo možnost v okviru pravice do svobode izražanja. Uresničevanje svoje pravice izražanja nestrinjanja z oblastjo in ukrepi oz. zgolj pravice povedati, kaj mislimo, deliti informacije in zahtevati boljši svet, bi v družbi morala biti uresničena brez strahu. V nastali situaciji bi dijaki potrebovali več razumevanja in posluha za njihove potrebe, ne pa vabila na sodišče – postavlja se vprašanje, ali so njihova dejanja tako resno ogrožala zdravje in življenje ljudi, da bi to pretehtalo pravico do svobode izražanja in protestiranja. Ali mladi z aktivnim državljanstvom ne morejo več vzeti svoje prihodnosti v lastne roke?

 

 

 

Svoje misli o aktualni problematiki dojemanja mladih so v enem izmed svojih blogov zapisali tudi pri Mladinskem svetu Slovenije, ki si ga lahko preberete na povezavi.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS