Okrogla miza v sklopu raziskave Evroštudent

V četrtek, 6. junija 2013, je v Novi Gorici potekala okrogla miza na temo Bodi Evroštudent – premikaj meje!, kjer je sodelovala tudi Zveza ŠKIS. Namen okrogle mize je bila predstavitev raziskave Evroštudent ter ugotavljanje trendov na določenih področjih raziskave. Ker raziskava temelji tudi na sami mobilnosti med študenti, se je Zveza ŠKIS priključila kot govornica. Stališča Zveze je predstavila vodja mednarodnega odbora, Adisa Dizdarević.

Raziskava se osredotoča tudi na to, ali je med študenti opazno napredovanje na področju mobilnosti, njen namen pa je v drugi vrsti tudi prikaz motivacijskih dejavnikov ter ovir študentov pri odločitvi, da del svojega življenja preživijo v tujini.

Zveza ŠKIS se je s svojim prispevkom osredotočila predvsem na prispevek študentskih organizacij na področju mobilnosti, neformalnih programov mobilnosti beleženja neformalnega izobraževanja ter primerjavo med internacionalizacijo in begom možganov.

Vodja mednarodnega odbora, Adisa Dizdarević, je pri tem izpostavila, da študentske organizacije več promocije namenjajo tujim študentov, ki pridejo v Slovenijo, kot promocije med domačimi študenti, da bi se odločili za tujino. Zveza ŠKIS sama ogromno dela na področju mobilnosti, saj tekom študijskega leta sprejme več EVS prostovoljcev, ki se vključilo v delovno okolje na Zvezi, prav tako pa sodeluje pri projektu Mladi v akciji, ki omogoča mladim izvedbo raznih projektov v okviru raznih organizacij.

Dotaknila se je tudi beleženja neformalnega izobraževanja in pri tem poudarila dve možnosti, in sicer Nefiks na državni ravni in Youthpass na evropski ravni. Adisa Dozdarević: “Menim, da je beleženje neformalnega izobraževanja izjemnega pomena, saj mladim omogoča lažji in hitrejši vstop na trg dela”.

Internacionalizacija je po mnenju Zveze ŠKIS za študente pozitivna, saj na ta način pridobijo ogromno izkušenj in novih znanj, kljub temu pa se ogromno študentov odloči ostati v tujini. Če želimo, da se bodo ti študentje vračali nazaj, jim moramo omogočiti višjo dodano vrednost ter seveda kakovost študija.