Pisma starostnikom

Zagotovo smo že vsi naveličani »tičanja« v svojih domovih in štetja dni do konca epidemije.  Pogrešamo druženje s prijatelji in brezskrbno gibanje na prostem. Vsak po svoje v teh posebnih časih preživlja nekakšno stisko. Ni lahko.

Kljub epidemiji pa se praznični čas nezadržno približuje. Mogoče letošnji december ne bo tako »vesel« kot smo ga vajeni, vendar ne smemo dopustiti, da zaradi nastalih razmer izgubi svoj čar. Božično-novoletne praznike je nedvomno najlepše preživeti z našimi najbližjimi, a  praznovanje v krogu družine pa letos nekaterim ne bo omogočeno. Ob tej priložnosti se spomnimo na naše starostnike, ki bivajo v domovih ali centrih za starejše. Večkrat smo že slišali, da se v teh časih spopadajo z osamljenostjo, saj so bili zaradi epidemije popolnoma odrezani od svojih družin. Zaradi njihove varnosti so v domovih prepovedali obiske, zato je minilo že kar nekaj časa, odkar so lahko stisnili svoje najdražje v objem in si z njimi v živo privoščili dolg pogovor.

V ta namen Ana Petrič, direktorica DEOS centra za starejše v Notranjih Goricah pri Ljubljani, že peto leto zapored organizira akcijo zbiranja voščilnic za starostnike »Mala pozornost za veliko veselje«. Projekt je prvič oživel leta 2017 in bil prvi dve leti omejen na zgoraj omenjeni center. Tretje leto se je akcija že nekoliko razširila na druge domove, lani pa so zbrali okoli 6000 voščilnic in jih razposlali med 120 socialnovarstvenih ustanov po vsej Sloveniji. Takrat se je zbiralo voščilnice le za tiste posameznike, ki niso imeli nobenih svojcev.

Letos si želijo, da bi mala pozornost razveselila prav vse posameznike, ki bivajo v domovih ali centrih za starejše, zato se je projekt razširil na celotno Slovenijo. Cilj je zbrati 21.000 voščilnic za 21.000 starostnikov. Številka ni tako nizka, zato bodo za dosego le-te potrebovali kar nekaj pridnih in kreativnih rok. Sodeluje lahko prav vsak, ki želi neznancu polepšati praznični čas. K sodelovanju so povabili tudi vrtce, šole, fakultete in ostale različne organizacije, da bi čim lažje dosegli zastavljeni cilj. Pisma in voščilnice zbirajo že od konca oktobra, akcija pa bo trajala do 1. decembra. Zbrane voščilnice preberejo in pregledajo ter jih razpošljejo v domove starostnikov. Vsako pismo je izročeno stanovalcem v njihovih sobah.

Mogoče se ta gesta na prvi pogled res zdi majhna, vendar starejšim predstavlja nekaj najlepšega, saj nekateri izmed njih nimajo nikogar, ki bi jim voščil lepe praznike.

Izdelke lahko do 1. decembra 2020 pošljite na naslov »Male pozornosti za veliko veselje«, Ana Petrič, DEOS Center starejših Notranje Gorice, Gmajna 7, 1357 Notranje Gorice.

Lahko pa jih naslovite tudi na Zveza študentskih klubov Slovenije, Parmova ulica 53 1000 Ljubljana, s pripisom »Mala pozornost za veliko veselje«, mi pa jih bomo posredovali naprej organizatorjem.

Vljudno vabljeni, da nam letošnje praznike pomagate narediti za marsikoga malo manj osamljene in malo bolj čarobne.

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS